Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

EU-kékkártya alapján ki foglalkoztatható Magyarországon?

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2010. október 11. (Munkaügyi Levelek (volt Munkaadói Levelek) 42. szám, 809. kérdés)

Kérdés: A sajtóból értesültünk róla, hogy a magas képzettséggel rendelkező harmadik országbeli állampolgárok számára egységesen EU-kékkártyát állítanak ki, akik e kártya birtokában jogosultak a tagállamokon belüli tartózkodásra és munkavállalásra. Magyarországon ez milyen személyi körre vonatkozik? Mik a kártya kiváltásának előnyei?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]szakmai tapasztalat, amely az harmadik országbeli személy által elvégzendő munka elvégzése terén releváns. Szakmai tapasztalat az irányelv alkalmazásában az érintett szakma tényleges és jogszerű gyakorlását jelenti. A felsőfokú képesítések az irányelv alkalmazásában azzal a feltétellel vehetők figyelembe, hogy a megszerzésükhöz szükséges tanulmányi idő legalább három év. Az EU-kékkártya előnye, hogy együtt tartalmazza a munkavállalási és tartózkodási engedélyt. További előnye még, hogy az EU-kékkártya birtokosának az első két év jogszerű tartózkodást követően a tagállamok az állampolgárokkal egyenlő bánásmódot biztosíthatnak az érintett személyeknek a magas szintű képzettséget igénylő munkavállalás tekintetében. Az irányelv 18. cikke alapján az EU-kékkártya birtokosa és családtagjai a kártyát kiállító ún. első tagállamtól eltérő tagállamba költözhetnek, miután az első tagállamban jogszerűen tartózkodott 18 hónapig az EU-kékkártya birtokosa. Az irányelv 15. cikke alapján az EU-kékkártya birtokosának családtagjai családegyesítésére kedvezőbb szabályok vonatkoznak a családegyesítési jogról szóló 2003/86/EK tanácsi irányelvben foglalt szabályokhoz képest. Így a családegyesítés nem tehető például[…]

Figyelmébe ajánljuk

Mezőgazdasági szezonális munkavállalási engedéllyel foglalkoztatunk egy ukrán állampolgárságú munkavállalót, akinek a munkavállalási engedélye lejár a jövő hónapban. Szeretnénk továbbra is foglalkoztatni ugyanabban a munkakörben, hogyan tehetjük meg ezt jogszerűen?

Tovább a teljes cikkhez

Jövőre szerb állampolgárt vennénk fel a strandon üzemelő fagyizónkba eladónak. Tekintettel az elvégzendő tevékenység idénymunka jellegére, lehetséges-e az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazni, és kell-e ebben az esetben munkavállalási engedély?

Tovább a teljes cikkhez

Utaztatással foglalkozó irodánk alkalmazna horvát állampolgárt, aki Horvátországban kiküldetésben látná el feladatait. Úgy tudjuk, hogy horvát állampolgároknak már nem kell munkavállalási engedély, mert az Európai Unió társult tagja Horvátország. Az engedély helyett...

Tovább a teljes cikkhez

Alkalmazhatunk-e olyan thaiföldi állampolgárt, akinek a tartózkodási engedélyét tanulmányi célra adták ki?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére