Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott túlóraátalány tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Túlóraátalány - számítási szabályok

Kérdés: Az Mt. lehetőséget ad arra, hogy a túlóráért járó bérpótlék helyett átalányt fizessen a munkáltató. Figyelemmel arra, hogy az Mt. nem határozza meg a túlóraátalány kiszámításának a módját, abban kérünk iránymutatást, hogy hogyan számoljuk ki az átalány összegét?
Részlet a válaszból: […]hogy a rendkívüli munkavégzés ellenértékének átalányként történő fizetése esetén a túlmunkát a felek egy előzetes kalkuláció alapján megállapított fix összegben számolják el. Átalány alkalmazása esetén a munkavállaló nem részesülhet kevesebb, alacsonyabb ellenértékben, mintha a munkáltató tételes elszámolást alkalmazna. Az átalány összege ugyanakkor nem kifogásolható sem azért, mert a rendkívüli munkavégzés keretében ledolgozott órák száma meghaladta a becsült mértéket, sem pedig azért, mert a túlórák száma végül a becsült érték alatt maradt. Ettől azonban eltérésnek van helye, ha az átalánydíjazás lényegesen kevesebb annál, mint ami a munkavállalót eseti elszámolás alapján megilletné. A munkavállalónak kell azt bizonyítania, hogy a munkavégzése ténylegesen és jelentősen meghaladta azt a mértéket, amit az átalányszámítás alapján díjazásként kapott (BH 2001. 569.). Az átalány azonban semmiképpen sem csökkenthető azon az alapon, hogy egy adott hónapban a kalkuláltnál kevesebb rendkívüli munkavégzése volt a munkavállalónak. Az átalánynak hosszabb idő átlagában kell fedeznie a rendkívüli munkavégzést. Javasoljuk, hogy a munkáltató az átalány mértékének megállapításához egy korábbi, hosszabb időszak alatt elrendelt rendkívüli munkavégzés mennyiséget,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. augusztus 17.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 426
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,