Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott jelenléti ív tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Munkaidő-beosztás mint jelenléti ív

Kérdés: Az adott hónap megkezdése előtt 168 órával rendelkezésre áll nyomtatott formában a rendes munkaidőt tartalmazó, egész hónapra előre, géppel kitöltött jelenléti ív. A munkavállaló egy adott napra csak akkor jegyez be tollal bármit, ha a megadott időponttól eltérő volt a munkavégzés ideje. A jelenléti ívet a hónap végén, egyszer írja alá minden munkavállaló. Ez így megfelelő? Az így vezetett jelenléti íven a túlórát és az önként vállalt túlórát el kell különíteni?
Részlet a válaszból: […]százhatvannyolc órával korábban köteles írásban közölni a munkavállalóval. Közlés hiányában az utolsó munkaidő-beosztás az irányadó [Mt. 97. § (4) bek.]. Az idézett két szabály alapján a kérdés szerinti eljárás jogszerű. A munkáltató határidőben közli a munkaidő-beosztást (sőt, nemcsak egy hétre, hanem egy egész hónapra vonatkozóan), amit egyben a rendes és rendkívüli munkaidő nyilvántartására is használ. Ebbe a nyilvántartásba csak akkor kell külön bejegyzést tenni, ha a tervezettől eltérés van (pl. a munkavállaló késik, vagy rendkívüli munkaidőt teljesít, esetleg szabadságon van stb.), és elegendő a hónap végén egyszer aláírással igazolni az abban foglaltak helyességét. Ez a nyilvántartási módszer nem mentesít az alól, hogy az önként vállalt[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. február 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3511