Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott háztartási munka tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Háztartási munka bejelentésének elmulasztása

Kérdés: Hetente jár hozzánk a takarítónő, havonta be is szoktam jelenteni, illetve befizetem utána az 1000 Ft-ot. A múlt hónapban azonban a bejelentés sajnos elmaradt. Milyen következménye lehet ennek?
Részlet a válaszból: […]bejelentés a teljesítés napját magában foglaló hónap utolsó napjáig terjedő időszakra vonatkozik, tehát ugyanazon háztartási alkalmazottat a következő hónapban történő ismételt foglalkoztatása esetén újból be kell jelenteni. Akkor is, ha a foglalkoztatás maga ténylegesen megszakítás nélküli volt, a hónap utolsó és a következő hónap első napján. A bejelentés feltétele, hogy a munkáltató az okmányirodánál előzetesen regisztráltassa magát ügyfélkapu-hozzáférés céljából. A bejelentést telefonon vagy elektronikusan (interneten, a magyarorszag.hu oldalon) lehet megtenni. Ha a háztartási alkalmazott adatait tévesen jelentették be, vagy a munkavégzés meghiúsult, akkor a bejelentést vissza lehet vonni, vagy törölni lehet, a bejelentést követő 24 órán belül. A regisztrációhoz (bejelentéshez) díjfizetési kötelezettség is kapcsolódik. A foglalkoztatót az adóhatósági nyilvántartásba vétel, regisztráció céljából a bejelentéssel érintett háztartási alkalmazottanként havonta 1000 forint összegű regisztrációsdíj-fizetési kötelezettség terheli. A regisztrációs díj összege független attól, hogy az adott hónapon belül hány napon történt a foglalkoztatás. Mindez nem adó, hanem az adóhatóság eljárásáért fizetendő díj. A díjat NAVH (volt APEH)-számlára csekken, a NAVH ügyfélszolgálatain bankkártyával, vagy pénzforgalmi számláról történő átutalással a bejelentés napját magában foglaló hónapot követő hó 12. napjáig kell megfizetni. Bár a regisztrációs díj csekély összegű, elmaradása, illetve a bejelentés elmulasztása esetén igen szigorú szankció vár a foglalkoztatóra. 100 000 forintig terjedő[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. február 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 929

2. találat: Lakásfelújítás - alkalmi vagy háztartási munka?

Kérdés: A háztartási munkánál mindenki csak gyermekfelügyeletről, kertművelésről beszél, de mi a helyzet a ház körüli felújításokkal? Ha hívok egy embert (nem vállalkozót, nem alkalmazottat), aki ért a tetőjavításhoz, egy másikat, aki kijavítja a vakolatot, egy harmadikat, aki keveri a betont, ez is háztartási munkának minősül-e?
Részlet a válaszból: […]mindennapi életéhez szükséges feltételek biztosítását szolgáló következő tevékenységek: lakás takarítása, főzés, mosás, vasalás, gyermekek felügyelete, házi tanítása, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés, kertgondozás". Mint látható, a lakásfelújítási, építkezési, javítási munkák nem tartoznak ide. Azokra vagy vállalkozási szerződés alapján, vagy az Efo.tv. alkalmi munkára vonatkozó szabályai alapján kerülhet sor. Az Efo.tv. 2. § 3. pontja szerint: "3. alkalmi munka: a munkáltató és a munkavállaló között összesen legfeljebb öt egymást követő naptári napig, és egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb tizenöt naptári napig, és egy naptári éven belül összesen legfeljebb kilencven naptári napig létesített, határozott időre szóló munkaviszony.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. szeptember 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 804