Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott elektronikus bérjegyzék tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Elektronikus bérjegyzék - a kiküldés

Kérdés: Lehet-e abból gond, ha két felső vezető egyazon e-mail-címet ad meg a bérjegyzék küldéséhez? A pdf ugyan egyazon e-mailre érkezik, de megnyitni csak a biztonsági kóddal lehet, amit még a küldéskor maguknak elmentenek, és törölnek a rendszerből. A munkavállalók által megadott e-mail-címet el kell fogadni, azaz úgy kell kezelni, mint például a bankszámlaszámot, amire akár az egész család jövedelme utalásra kerülhet?
Részlet a válaszból: […]22. § (2) bek. a) pont]. Az elektronikus dokumentum akkor tekinthető közöltnek, ha a címzett vagy az átvételre jogosult más személy részére hozzáférhetővé válik [Mt. 24. § (1) bek.].Ha a munkaviszonyra vonatkozó szabály valamely fél számára tájékoztatási kötelezettséget ír elő, a jognyilatkozatra vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni, azaz a bérjegyzék alakiságára is ezek a szabályok irányadók. A tájékoztatást közöltnek kell tekinteni akkor is, ha azt a helyben szokásos és általában ismert módon közzéteszik [Mt. 18. § (2) bek.].A bérjegyzéken szereplő adatok a munkavállaló személyes adatának minősülnek, így azok vonatkozásában az adatvédelmi szabályokat, azaz a GDPR rendelkezéseit be kell tartani; vagyis a bérjegyzéket alapvetően csak a munkavállaló (mint érintett) vagy az igazolt képviselője részére lehet hozzáférhetővé tenni. Ennek megfelel az, ha a munkavállaló magán e-mail-címére kerül kiküldésre - az e-mail megfelelő titkosítása mellett - a bérjegyzék.Nincs elvi akadálya annak, hogy több munkavállaló (akár családon belül, akár egymástól függetlenül) azonos e-mail-címet adjon meg, amire a bérjegyzékeik kiküldésre kerülnek - a magán-e-mail-fiók feletti hozzáférési jogra[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. augusztus 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 4224
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

2. találat: Elektronikus bérjegyzék - követelmények és ellenőrizhetőség

Kérdés: Munkaügyi ellenőrzés során elfogadott-e az online bérjegyzék? Hogyan történik az ellenőrzés, milyen dokumentumokat kérhet el az ellenőr a bérjegyzék átvételi listáján kívül?
Részlet a válaszból: […]akkor tekinthető közöltnek, ha a címzett vagy az átvételre jogosult más személy részére hozzáférhetővé válik [Mt. 24. § (1) bek.].Ha munkaviszonyra vonatkozó szabály valamely fél számára tájékoztatási kötelezettséget ír elő, a jognyilatkozatra vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni, azaz a bérjegyzék alakiságára is ezek a szabályok irányadók. A tájékoztatást közöltnek kell tekinteni akkor is, ha azt a helyben szokásos és általában ismert módon közzéteszik [Mt. 18. § (2) bek.].Az 1992. évi Mt. alapján a bírói gyakorlat - az idézettnél jóval szűkebb írásbeliségi fogalom alapján - elfogadta az eredeti papíralapú dokumentumok szkennelt példányának e-mailen történő kiküldését is írásbeli dokumentumként történő közlésnek (Mfv.10.547/2012/5.). Erre figyelemmel álláspontunk szerint a bérjegyzék e-mailen történő kiküldése (rendelkezésre bocsátása), vagy helyben szokásos és általában ismert módként annak az intraneten vagy munkavállalói felhasználói fiókban elérhető formában történő elérhetővé tétele megfelelő gyakorlat, amit hatósági ellenőrzés során sem lehet kifogásolni.A foglalkoztatásfelügyeleti hatósági ellenőrzés szempontjából minimumkövetelménynek kell tekinteni - egyebek mellett - az ellenérték megfizetésére vonatkozó szabályok megtartását [115/2021. Korm.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. augusztus 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 4223
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,