Kárigény érvényesítése munkabaleset okán
Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
Megjelent a Munkaügyi Levelek 133. számában (2016. május 23.), 2630. kérdésszám alatt

Kérdés: Kiküldetésben dolgoztam magyar húsipari területen működő vállalkozásnál külföldön. Más által okozott munkahelyi balesetet szenvedtem. Baleseti jegyzőkönyvet nem készítettek Németországban. Hazaküldtek Magyarországra ingyenes orvosi ellátás és táppénzre vétel miatt. Két nap múlva a munkáltatóm megszüntette a munkaviszonyomat, amiről csak két hónap múlva tájékoztatott. Azon idő alatt a táppénz folyósítását megszüntették, mivel a munkaviszonyom, biztosítási jogviszonyom megszűnt. Mit tehetek?
Részlet a válaszból: […]Amennyiben a munkáltató munkaviszonyának megszűnését téves időpontra jelentette be, és ezért a társadalombiztosítási jogviszonya, valamint az annak alapján folyósított ellátása megszűnt, amiből kár érte, akkor kártérítésre lehet jogosult [Mt. 166. § (1) bek.]. Erre vonatkozó igényét három éven belül érvényesítheti bíróság előtt [Mt. 286. § (1) bek.]. Hasonlóan érvényesítheti igényét a balesetből eredő egyéb kárai megtérítésére[…] részlet vége a válaszból.

Nem előfizetőnk?

Erre a kérdésre a választ adatai megadása után e-mailben azonnal megküldjük Önnek*. Kérjük először adja meg munkahelyi e-mail címét!*Ennek feltétele, hogy egy éven belül még nem használta oldalunk ezen funkcióját. (Ugyanis ingyenes választ és/vagy grátisz példányt nem előfizetőinknek évente csak egy alkalommal küldünk.)

Keresés

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére