Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott szóbeli szerződés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Szóban megkötött munkaszerződés elbocsátás utáni "átírása"

Kérdés: Mennyire felel meg a jogszabályoknak, hogy a munkaszerződésemet (két hét ledolgozott munka) az elbocsátásom után (szóbeli megállapodásunk után ellentétes tartalommal) akarják velem aláíratni? Ráadásul két évvel a nyugdíj előtt védett korú munkavállaló vagyok.
Részlet a válaszból: […]tekinteni, mintha azok érvényes megállapodás alapján állnának fenn [Mt. 29. § (1) bek.]. Ez azt jelenti, hogy a munkavállaló azokra a munkafeltételekre jogosult, amelyekben a munkáltatóval szóban megállapodott. A munkaszerződés utólagos írásba foglalásával nincs lehetőség a már ledolgozott időre vonatkozólag visszamenőleg módosítani a munkafeltételeket. Más kérdés, hogy a szóbeli egyezség tartalmát jogvita esetén nehéz bizonyítani. Ön csak akkor köteles aláírni a munkaszerződést, ha az valós keltezést tartalmaz (nem visszamenőleges), és ha annak tartalma megfelel az akaratának.A kérdésből nem derül ki, milyen formában került sor a munkaviszony megszüntetésére. A védett kornak a munkáltatói felmondás esetében van jelentősége. A törvény szerint ugyanis a munkáltató a nyugdíjasnak nem minősülő munkavállaló határozatlan tartamú munkaviszonyát a munkavállalóra irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül (védett kor) a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával indokolt felmondással csak az azonnali hatályú felmondáshoz megkövetelt okból szüntetheti meg. Ha a felmondás indoka a munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. szeptember 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2724