Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott szakszervezeti hozzájárulás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Szakszervezeti hozzájárulás határidejének kezdete - a közlés jelentősége

Kérdés: A szakszervezet székhelyére és a szakszervezeti elnök lakhelyére is megküldtük a hozzájárulást kérő levelet a munkaviszony-megszüntetéshez. Az elnöknek küldött levelet pár nappal korábban vették át, mint a székhelyre küldött levelet. Melyik kézbesítési időponttól kell számítani a válaszadási határidőt?
Részlet a válaszból: […]jognyilatkozat akkor tekinthető közöltnek, ha azt a címzettnek vagy az átvételre jogosult más személynek átadják. A jogi személy székhelye - így a szakszervezeté is - a jogi személy bejegyzett irodája, ahol a jogi személynek biztosítania kell a részére címzett jognyilatkozatok fogadását és a jogi személy jogszabályban meghatározott iratainak elérhetőségét [Ptk. 3:7. §] - azaz az ide címzett küldeményről alapvetően feltehető, hogy azt átveszik. Ez a feltételezés nem áll fenn a jogi személy ügyvezetője, a szakszervezet elnöke lakhelyének vonatkozásában, hiszen ott nem a jogi személy részére postázott, hanem a magáncélú küldeményeket fogadják.A bírói gyakorlat ugyanakkor nem zárja ki azt, hogy a szakszervezet elnökének lakcímére történő küldés és az ottani közlés is szabályos legyen. A Kúria egy döntése alapján a munkáltatói írásbeli jognyilatkozat első, legkorábbi közlése nyitja meg az előzetes egyetértés megkérésével kapcsolatos[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. augusztus 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3686