Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott próbamunka tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: "Próbamunka" - jogszerű az eljárás?

Kérdés: Telefonos ügyfélszolgálatunkra új kollégákat kerestünk, és úgy döntöttünk, hogy a jelentkezők képességéről egy próbanap keretében győződünk meg. A meghallgatást követően behívtuk az alkalmas jelölteket, hogy a profilunkba tartozó termékeket egy próbamunkanapon kínálják az üzleti partnereink részére. A későbbi feladatuk is ehhez hasonló lett volna. A próbanap után munkaszerződést kötöttünk a két legrátermettebb munkavállalóval, azonban két másik elutasított jelölt perrel fenyegetett meg minket, és követelik az "elvégzett munka ellenértékét". Arra alapítják a követelésüket, hogy az általuk ajánlott termék egy részét a hívásokat követően megvásárolták a partnerek. Az eljárásunk alapján támasztható-e velünk szemben bármilyen igény? A munkaviszony keretében foglalkoztatott ügyfélszolgálatos alkalmazottainknak egyáltalán nem jár jutalék az értékesítések után...
Részlet a válaszból: […]polgári jogi megbízási, vagy vállalkozási szerződés alapján is lehet végezni, azonban a munkavégzés alapjául szolgáló szerződés típusának megválasztása sosem irányulhat a munkavállaló jogos érdekeinek védelmét biztosító rendelkezések érvényesülésének korlátozására (jelen esetben például arra, hogy az elvégzett munka ellenérték nélkül maradjon). A próbaidőt megelőző "próbamunka" keretében történő foglalkoztatás minden jogszabályi alapot nélkülöz. Figyelemmel arra, ahogyan a kérdésében Ön is utal rá, a jelöltek olyan munkát végeztek az említett napon, mint ami a későbbi esetleges munkaköri feladatuk lett volna. Így a munkavégzés minden bizonnyal munkaviszony jellegű ismérveket hordozott. Véleményünk szerint egy esetleges munkaügyi per során valószínűleg azt állapítaná meg a bíróság, hogy Önök írásbeli munkaszerződés nélkül foglalkoztatták a jelölteket. A munkaviszony létrejöttének megállapítása okán az érintettek természetesen támaszthatnak pénzbeli követelést Önökkel szemben, hiszen az Mt. 141. §-a szerint a munkavállalónak a munkaviszony alapján a munkáltatótól munkabér jár, és az ettől eltérő megállapodás érvénytelen. Vitatott lehet a munkaviszony időtartama is, az eset összes körülményétől[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. január 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 882
Kapcsolódó tárgyszavak: , , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , , ,