Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott pertárgyérték tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Pertárgyérték megállapítása munkaügyi perben

Kérdés: Munkavállaló határozatlan idejű megbízási szerződést írt alá a munkáltatóval folyamatosan végzendő munka tárgyában. A munkáltató azonban nem fizeti ki a kiszámlázott megbízási díjat hónapok óta. A munkavállaló pert kíván indítani annak megállapítása iránt, hogy a megbízási szerződés valójában burkolt munkaszerződés, és kéri a munka díjának megfizettetését is. Egy ilyen perben mi lesz a pertárgyérték? Az áfával növelt számlák értéke? A bruttó számlaösszeg megfeleltethető a bruttó munkabérnek?
Részlet a válaszból: […]jog értéke irány­adó [Pp. 24. § (1) bek.]. A keresettel érvényesített követelés vagy más jog értékeként - a tényleg megállapítható összegtől függetlenül - munkaügyi perben, feltéve hogy a per tárgya nem pénzkövetelés- az egyévi távolléti díjat, ha a perben maga a munkaviszony vitás,- ha pedig a jogvita csak bérkülönbözettel kapcsolatos, a bérkülönbözet egyévi összegét [Pp. 24. § (2) bek. b) pont]kell tekinteni. Pénzkövetelés esetén természetesen a pertárgy értéke megegyezik a pénzkövetelés összegével. Figyelemmel arra, hogy a kérdésben feltárt esetben maga a munkaviszony vitás, így pertárgy értéke az egyévi távolléti díj összegének megfelelő összeg.A munkabér összegét minden esetben bruttó összegben kell megadni, melyből a munkáltató teljesítheti a társadalombiztosítási jogszabályok által előírt levonásokat. Azt a kérdést, hogy a fenti esetben pontosan mi tekinthető az alapbér összegének, az eset összes körülményeinek[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. december 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1838
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,