Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott külföldi telephely tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Külföldi munkavégzés külföldi munkavállalóval

Kérdés: Magyarországi székhelyű, építőipari kft.-ként nem EGT országbeli, szerb állampolgárt alkalmaznék svédországi munkavégzésre, ahol a kft. alvállalkozóként dolgozik. Mi lenne a legegyszerűbb (költségkímélőbb) megoldás mindkettőnk számára?
Részlet a válaszból: […]alkalmazni (és a magyar hatóságok akkor jogosultak eljárni), ha a felek a munkaviszonyt Magyarországon történő munkavégzésre létesítik, azaz a munkavégzés helyeként valamely belföldi települést jelölték meg. Ilyenkor az SZCSM rendelet szabályai szerint kell eljárni. A külföldi munkavállalási engedélye iránti kérelmet pedig annál a munkaügyi központnál kell benyújtani, amelynek területén a külföldi foglalkoztatása történik. A szolgáltatások tagálla­mok közötti szabad mozgásából következően a Magyarországon munkavállalási engedéllyel rendelkező külföldi személy valamely EGT-tagállamba szolgáltatásnyújtás keretében történő kiküldetésére a Csatlakozási Szerződés alapján lehetőség van anélkül, hogy ezen tagállamban ismételten engedélyezni kellene a munkavállalását. Figyelemmel kell lenni arra, hogy a kiküldés idején már munkaviszonyban kell állnia a kiküldő munkáltatónak a munkavállalóval, valamint fontos a szolgáltatásnyújtás ideiglenes jellege. Így a magyar jogban meghatározott legfelsőbb mértékét nem lépheti túl a külföldi kiküldetés időtartama. Az Mt. 83. §-ának (4) bekezdése alapján az átirányítás, kiküldetés, kirendelés, valamint a más munkáltatónál történő Mt. 150. §-ában meghatározott munkavégzés együttes időtartama - kollektív[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. november 3.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 170

2. találat: Külföldi telephely - mi az alkalmazandó jog

Kérdés: Magyarországi székhelyű gazdasági társaság ügyvezetője vagyok. Azt tervezzük, hogy a közeljövőben egy kisebb telephelyet hozunk létre Németországban. Kezdhetjük áttanulmányozni a német jogot? Nem kívánunk magyar munkavállalót kiküldeni, hanem kinti szakemberekre lenne szükségünk. Milyen szabályok szerint alkalmazzuk őket?
Részlet a válaszból: […]munkát a Magyar Köztársaság területén végzik. Az Nmjtvr. értelmében a munkajogi jogviszonyok tekintetében elsődlegesen a feleket illeti a jogválasztás szabadsága, azaz a munkaviszonyra azt a jogot kell alkalmazni, amelyet a felek a munkaszerződés megkötésekor vagy később választanak. Akkor határozza meg az Nmjtvr. az alkalmazandó jogot, ha a felek nem élnek a jogválasztás lehetőségével. A munkajogi jogviszonyban szereplő külföldi elem esetén az Nmjtvr. 51. § (2) bekezdésének a) pontja szerint a munkaviszonyra annak az államnak a joga az irányadó, amelynek területén a munkavállaló a munkáját szokásosan végzi. Amennyiben az Ön magyarországi székhelyű cége Németországban történő munkavégzésre kíván külföldi állampolgárt igénybe venni, és nem választanak jogot, akkor[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. október 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 144
Kapcsolódó tárgyszavak: ,