Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott fiatal munkavállalók védelme tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Fiatal munkavállaló - mint alkalmi munkás

Kérdés: "Gyorsételt" készítő kis üzletem van. Kérdésem, hogy alkalmazhatok-e 18 év alatti munkavállalót (testvérem lányát) a húsvéti, pünkösdi ünnepek alatt kisegítő jelleggel, alkalmi munkában?
Részlet a válaszból: […]időszakra esnek. Húsvétkor tehát a 15 évesek foglalkoztatására is sor kerülhetett, míg pünkösdkor nem.Ebben az esetben sem lehet eltekinteni továbbá a fiatal munkavállalókat védő rendelkezések alkalmazásától. Így az Mt. 21. §-ának (4) bekezdése alapján a törvényes képviselő (szülő) hozzájárulása szükséges a fiatal munkavállaló olyan jognyilatkozatához, amely a munkaszerződés megkötésére, módosítására, megszüntetésére vagy kötelezettségvállalásra irányul, tehát az alkalmi munkaszerződés megkötéséhez is. A 114. § szerint pedig a fiatal munkavállaló számára éjszakai munka, valamint rendkívüli munkaidő nem rendelhető el, napi munkaideje legfeljebb 8 óra lehet, 4,5 órát meghaladó napi munkaidő esetén legalább 30 perc, 6 órát meghaladó napi munkaidő esetén pedig legalább 45 perc munkaközi szünetet, továbbá legalább 12 óra tartamú napi pihenőidőt kell számára biztosítani.Mivel a "gyorsétel"-üzlet a vendéglátás körébe tartozik, rendeltetése szerint működik vasárnapon és munkaszüneti napon is, így e napokon a munkavállalói - az alkalmi munkavállalók is - rendes munkaidőben foglalkoztathatók. A vasárnapi, illetve munkaszüneti napi munkavégzésért járó külön ellenértékre azonban az alkalmi munkások is jogosultak,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. április 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2276

2. találat: Fiatal munkavállalók pótszabadsága

Kérdés: Július 1-jével munkaviszonyt létesítettünk egy diákkal, aki májusban töltötte be a 18. életévét. Kérdésünk: jár-e a munkavállalónak 18. életéve betöltése után fiatalkor címén az 5 munkanap pótszabadság?
Részlet a válaszból: […]életkorával összefüggő pihenési követelmények biztosítása. E körülmények pedig arra tekintet nélkül állnak fenn, hogy a munkavállaló munkaviszonya mikor keletkezett. Ennélfogva a fiatalkorúnak járó pótszabadság a tizennyolcadik élet­évének betöltése után a naptári évből hátralevő, munkaviszonyban töltött időre - arányosan - azt a munkavállalót is megilleti, akinek munkaviszonya a tizennyolcadik életévének betöltése után jött létre. A kérdés szerint valószínűleg 6 hónap munkaviszonya lesz a munkavállalónak 2008-ban, így részére erre az időtartamra jár a pótszabadság arányos része, ami az[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. október 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 136
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

3. találat: Diákmunka - az alkalmazás meghatározó feltételei

Kérdés: Kezdődik az iskolai szünet, nyári hétvégéken agárdi szórakozóhelyünkre diákokat kívánunk felvenni pincérnek. Mire kell figyelni az alkalmazásuknál?
Részlet a válaszból: […]fiatalkorúak kötelesek kikérni törvényes képviselőjük, elsődlegesen a szülő hozzájárulását, a 16 és 18 év közötti korosztály ebben a vonatkozásban már felnőtt, egyedül dönthet. Az Mt. általános szabályai a munkaviszonyra vonatkozóan természetesen irányadóak a fiatalkorú munkavállalókra is. Ezen túlmenően a foglalkoztatásra találunk speciális szabályokat. Az Mt. alapján fiatalkorút nem szabad olyan munkára alkalmazni, amely testi alkatára, illetve fejlettségére tekintettel rá hátrányos következményekkel járhat (Mt. 75. §). Azokat a munkaköröket, amelyekben fiatalkorú nem vagy csak meghatározott munkafeltételek biztosítása esetén, illetőleg előzetes orvosi vizsgálat alapján foglalkoztatható, az NM rendelet sorolja fel. E rendelet a szórakozóhelyen való foglalkoztatást kategorikusan nem zárja ki, de felsorol olyan kizáró munkakörülményeket, amelyek előfordulhatnak ilyen munkavégzési helyen is (pl. hőterhelés, mikrohullám-expozíció). Az Mt. 129/A. §-a kimondja, hogy a fiatal munkavállaló munkaideje legfeljebb napi 8 óra, illetve heti 40 óra lehet. Így egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén sem rendelhető el - teljes munkaidő esetén - 8 óránál hosszabb munka naponta. Rendkívüli munkavégzés sem rendelhető el. Fiatal munkavállaló esetében egy hétnél hosszabb munkaidőkeret nem alkalmazható. A munkaidő megállapításánál a több munkáltató részére történő munkavégzés munkaidejét össze kell számítani. Ha a fiatal munkavállaló napi munkaideje a négy és fél órát meghaladja, részére legalább harminc perc munkaközi szünetet kell biztosítani. A fiatal munkavállaló esetében a napi pihenőidő mértéke legalább 12 óra kell, hogy legyen, a heti pihenő­időt pedig mindig 2 napra vonatkozóan kell kiadni, melynek egyike vasárnap lehet csak. A fiatal munkavállaló éjszakai munkára,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. június 30.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 51
Kapcsolódó tárgyszavak: ,