Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott elvárt munkabéremelés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Alacsony keresetűek munkabérének emelése elvárt mértékben

Kérdés: Az Akmt. az alacsony keresetű munkavállalók bérének emelését írja elő 2012. január 1-jétől. A munkabéremelés elvárt mértéke alatt mit kell érteni? Ha a béren kívüli juttatások mértékét emeljük, például az étkezési utalvány mértékét havi 5000 Ft-ról 15 000 Ft-ra, ezt is beszámíthatom a munkabéremelés elvárt mértékébe?
Részlet a válaszból: […]munkabéremelést köteles lesz végrehajtani a törvény hatálya alá eső, bruttó 300 000 Ft alatti munkabért kereső munkavállalói esetében. Szintén kormányrendelet rendelkezik majd arról, hogy ennek keretében milyen béren kívüli juttatásokat kell figyelembe venni. Az említett végrehajtási rendeletek még nem születtek meg. Ezek határozzák majd meg, hogy 2012-ben konkrétan mit jelent a munkabéremelés elvárt mértéke, illetve hogy a kérdésben is említett étkezési utalvány mint béren kívüli juttatás mértékének emelése beszámít-e az elvárt béremelésbe. A válasz tehát majd csak e szabályok ismeretében adható meg. Érdemes felhívni a figyelmet, hogy a törvény módosítja a Met. szabályait is. E szerint az elvárt mértékű munkabéremelés végrehajtásának ellenőrzése minden egyes munkaügyi ellenőrzéskor kötelező lesz. Jogsértés megállapítása esetén a munkaügyi hatóság ezt megállapító határozatot hoz, de külön munkaügyi bírság kiszabásának nincs helye. Nem hozható ilyen megállapító határozat, ha a munkáltató igazolja, hogy az érintett munkavállalók legalább kétharmada esetén eleget tett az elvárt mértékű munkabéremelésnek. Bár jogsértés esetén a hatóság nem szab ki munkaügyi bírságot, a különböző jogszabályok alkalmazásakor a jogsértést megállapító határozatot is úgy kell tekinteni,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. november 2.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1144