Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott állattartási szabályok tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Hétvégi munkavégzés elrendelése az új állattartási szabályok miatt

Kérdés: Kisállat-kereskedést üzemeltetek, amely hétfőtől péntekig tart nyitva. A 2010. július 1-jétől hatályos szabályok szerint az állat tartójának az állatot naponta legalább egy alkalommal ellenőriznie szükséges. Egy munkavállalót alkalmazok. Milyen jogszerű lehetőségeim vannak az új előírás betartására, ha ezt a feladatot is elsősorban a munkavállaló kötelezettségévé kívánom tenni?
Részlet a válaszból: […]általános munkarendben - munkaidőkeret alkalmazása nélkül - dolgozik. Ha az állatok hétvégi ellenőrzése érdekében a munkáltató a munkavállaló munka­idő-beosztásába építve szeretné őt szombat-vasárnap is berendelni, ez azt jelentené, hogy - akármilyen rövid is a szombati, valamint a vasárnapi munkavégzés - az adott naptári héten nem kapna a munkavállaló egyetlen pihenőnapot sem. Az elmaradt pihenőnapokat pótlólag vagy a következő naptári héten, vagy - ha a munkáltató és a munkavállaló meg tudnak állapodni a pihenőnapok havi összevonásában - egy hónapon belül mindenképpen biztosítani szükséges a munkavállaló részére [Mt. 124. § (5) bekezdés]. Természetesen ugyanezek a szabályok irány­adóak a további naptári heteken történő hétvégi munkavégzésekre is. Ezen túl problémát jelenthet az is, hogy munkaidőkeret alkalmazása esetén ugyan beosztható a munkaidő akár egyenlőtlenül is, de a napi munkaidő nem lehet négy óránál rövidebb [Mt. 120. § (1) bekezdés]. Az állatok és tartási helyük napi egyszeri ellen­őrzése pedig feltehetően ennél rövidebb időt vesz majd igénybe. Mindebből következően nem javasoljuk, hogy a munkáltató a munkavállalója részére beosztás szerinti munkaként rendelje el a kisállatok hétvégi ellenőrzését. Szintén aggályokat vethet fel, ha a munkáltató e hétvégi feladatot - általános jelleggel - a munkavállaló rendkívüli munkavégzésre utasításával kívánja ellátni. Rendkívüli munkavégzést ugyanis a munkáltató csak különösen indokolt esetben rendelhet el [Mt. 127. § (1) bekezdés]. Az állatok napi rendszerességgel történő ellenőrzése pedig biztos, hogy nem tekinthető hosszabb távú, rendszeres jelleggel történő elrendelés esetén rendkívül indokolt esetnek. Alkalomszerűen természetesen elő­fordulhat, hogy ha más, a hétvégi ellenőrzést általában végző személy nem tudja ellátni a feladatot, a munkavállalónak kell "beugrania" helyette, amely jogszerűen elrendelt rendkívüli[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. június 7.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 713