Közös megegyezés – a munkavállalói megtámadás


A munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésére vonatkozó megállapodás munkavállaló általi megtámadásával kapcsolatban kérdezzük.
1. Amennyiben a munkavállaló a munkaviszonya megszüntetésére vonatkozó megállapodás írásbeli megtámadását május 23. napján adta postára, melyet a munkáltató május 25. napján vett kézhez, míg a keresetlevél munkavállaló általi benyújtása május 26. napján postai úton megtörtént (melyről a munkáltatónak ekkor még nincs tudomása), indokolt lehet-e munkáltatói oldalról az Mt. 287. §-a (3) bekezdésének értelmében a keresetlevél visszautasítását, illetve az eljárás hivatalból történő megszüntetését kérni a bíróságtól időelőttiségre hivatkozva? Az indok: a munkavállaló a tizenöt nap kivárása nélkül, azelőtt nyújtotta be a keresetét, hogy bármiféle visszajelzést kapott volna a munkáltatójától, és érdemben megállapíthatta volna, hogy a megtámadása eredménytelen. Hivatkozunk az Mt. 287. §-ának (3) bekezdésére, mely kimondja, hogy a munkaviszony megszüntetésére vonatkozó megállapodás megtámadása esetén a keresetlevelet a megtámadás eredménytelenségének megállapításától számított harminc napon belül lehet előterjeszteni. A megtámadás eredménytelen, ha a másik fél annak közlésétől számított tizenöt napon belül nem válaszol, vagy azt nem fogadja el.
2. Ha a felek május 29. napján, azaz már a kereset előterjesztését követően, de még a megtámadásra vonatkozó válaszadási határidőn belül telefonon értekeznek a megtámadásról, egy ilyen – rövid úton történő – megkeresés a beszélgetés tartalmától függően értékelhető-e a munkáltató részéről a megtámadás el nem fogadásának, vagy kötelező az indokolt írásbeli válasz, mint az Mt. 28. §-ának (8) bekezdése alapján a munkavállaló általi megtámadásnál? Igenlő válasz esetén, a rövid úton történő egyeztetés ellenére, továbbra is kérhető-e a keresetlevél visszautasítása, illetve az eljárás megszüntetése, figyelemmel arra, hogy a peres eljárás megindítására nyitva álló harmincnapos anyagi-jogi határidő szabályszerű – azaz az Mt. 28. §-ának (7) és 287. §-ának (3) bekezdései szerinti – megtámadás hiányában nem indul el?
3. Szabályszerűnek tekinti-e a joggyakorlat a megtámadási nyilatkozatot, amennyiben az érintett kizárólag a tévedés fennállására hivatkozik, annak okát pedig egyáltalán nem jelöli meg?


Megjelent a Munkaügyi Levelekben 2024. július 16-án (263. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5023

[…] értelmében még ekkor nem nyilatkozott annak el nem fogadásáról sem. Erre figyelemmel – megítélésünk szerint – a munkáltató kérheti a keresetlevél visszautasítását, illetve az eljárás hivatalból történő megszüntetését a bíróságtól az időelőttiségre hivatkozva.2. A tényállás szerint a felek május 29. napján, azaz a kereset előterjesztését követően, de még a megtámadásra vonatkozó válaszadási határidőn belül rövid úton – telefonon – egyeztettek a megtámadásról. Megítélésünk szerint ez az egyeztetés – értelemszerűen annak tartalmától függően – értékelhető a megtámadás el nem fogadásának. Az el nem fogadás tekintetében ugyanis az Mt. nem írja elő annak kötelező írásba foglalását, így a jognyilatkozatok alakiságára vonatkozó általános szabályok érvényesülnek e tekintetben. A jognyilatkozatot – ha munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy a felek megállapodása eltérően nem rendelkezik – ugyanis alaki kötöttség nélkül lehet megtenni [Mt. 22. § (1) bek.], az írásba foglalás mellett akár szóban, akár ráutaló magatartással is [Ptk. 6:4. §]. Szükséges ugyanakkor megjegyezni, hogy arra vonatkozóan bizonyítási nehézségek merülhetnek fel, mi is hangzott pontosan el ezen az egyeztetésen.Véleményünk szerint a rövid úton történő egyeztetés ellenére továbbra is kérhető a keresetlevél visszautasítása, illetve az eljárás megszüntetése, ugyanis a peres eljárás megindítására nyitva álló határidő a keresetlevél benyújtásának időpontjában még nem indult el. Ezen a tényen nem változtat az sem, ha néhány nappal később a felek a tárgyban egyeztetnek egymással. Felhívjuk a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a munkavállaló ilyenkor akár vissza is vonhatja a keresetét, és azt utóbb benyújthatja szabályszerűen a megadott határidőben.3. Azt, hogy szabályszerű-e a megtámadási nyilatkozat, ha az érintett […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.