Vendéglátás – az idénymunka kritériumai


A nyári idényben üzemelő vendéglátóipari egység (gyorsbüfé) idényjellegű tevékenységet folytató munkáltatónak minősül-e? A büfé szeptembertől húsvétig nincs nyitva, de közvetlenül mellette működnek egész évben nyitva tartó büfék és éttermek is. Vagy az idénymunka szabályai csak a nyári időszakban alkalmazhatóak?


Megjelent a Munkaügyi Levelekben 2020. január 14-én (191. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 3788

[…] Ha felszereltsége alapján egész évben működhet, úgy a törvényben megkövetelt feltétel nem áll fenn. Egy egyébként is csak a nyári idényben nyitva tartó strandon üzemelő, nem fűthető büfé esetében viszont megállapítható az idényszerűség. Fontos, hogy annak nincs jelentősége, ha munkaszervezési okokból az év bizonyos időszakaiban fokozottabb a tevékenység (pl. mert nyáron több a vendég). Az sem releváns, hogy az adott tevékenységet más munkáltatók az egész évben végzik. A konkrét munkáltató tevékenységét […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.