Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott szerződéshosszabbítási díj – Hjt. tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Végrehajtás alá vonható kifizetések

Kérdés: A Magyar Honvédségnél dolgozom. Levonható-e gyermektartásdíj a "szerződéshosszabbítás" címén részemre járó kifizetésből, ha a bírósági végzés szerint "a tartásdíj a mindenkori rendszeres nettó jövedelem 20%-a, illetve a mindenkori jövedelem 20%-a"?
Részlet a válaszból: […]rendelkezik a "munkavállalói munkabérből" történő levonás szabályairól. E körben azonban munkavállalói munkabérbe tartozik nemcsak az alapbér, hanem valamennyi, a munkaviszonyból származó jövedelem: rendszeresen járó és rendkívüli munkavégzésért járó pótlékok és egyéb juttatások is. Beleértendő továbbá a kormányzati szolgálati, közszolgálati és a közalkalmazotti jogviszony, továbbá a szolgálati viszony alapján járó illetmény [Vht. 66. § a) pont] és egyéb juttatások összege is. A végrehajtás során a munkabérből történő levonásnál - a munkabér fenti értelmezésére figyelemmel - azt az összeget kell alapul venni, amely a munkabért terhelő, abból a külön jogszabály szerint levonással teljesítendő adónak, egészségbiztosítási és nyugdíjjáruléknak, magán-nyugdíjpénztári tagdíjnak, továbbá egyéb járuléknak a levonása után fennmarad [Vht. 61. § (1) bek.]. Tehát a bírósági határozat alapján történő levonás során a nettó jövedelmet kell figyelembe venni.A végrehajtás mértéke általános szabály szerint a nettó munkabér - vagy egyéb juttatás - legfeljebb 33%-a, kivételesen legfeljebb 50%-a lehet [Vhr. 61. § (2) bek.]. Gyermektartásdíj[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. november 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1488