Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott közegészségügyi eltiltás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Közegészségügyi eltiltás esetén a keresőképtelenség első 15 napjára járó díjazás kötelezettsége

Kérdés: Az elmúlt időszakban 24 napot voltam táppénzen "7-es kóddal", vagyis közegészségügyi eltiltáson. A munkáltatóm azt a tájékoztatást adta, hogy a közegészségügyi eltiltásra figyelemmel nem neki kell az első 15 napra fizetnie járandóságomat, mert táppénz illet meg. Társadalombiztosítási ellátásból azonban végül járandóságomnak csak egy részét kaptam meg. Helyesen járt el a munkáltatóm, vagy ilyen esetben is ő köteles fizetni a táppénzem első 15 napját?
Részlet a válaszból: […]fizetésére kötelezett, az táppénzre jogosult [Ebtv. 43. § (1) bek.]. Táppénz a keresőképtelenség tartamára jár, legfeljebb azonban a biztosítási jogviszony fennállásának időtartama alatt egy éven át [Ebtv. 46. § (1) bek. a) pont]. Ha a keresőképtelenség azért áll fenn, mert a munkavállaló a munkáját betegsége miatt nem tudja ellátni, vagy azért, mert betegségének megállapítása vagy gyógykezelése miatt fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásban részesül, és részére külön törvény rendelkezései szerint betegszabadság jár, akkor táppénzre legkorábban a betegszabadságra való jogosultság lejártát követő naptól jogosult [Ebtv. 46. § (2) bek.]. A betegszabadság időtartama naptári évenként tizenöt munkanap [Mt. 137. § (1) bek.]. A fenti korlátozás azonban nem terjed ki arra, akit közegészségügyi okból a foglalkozástól eltiltanak, így táppénz az ilyen személy részére az eltiltás teljes időtartamára, legfeljebb azonban egy évig jár. Ha valaki azonban a keresőképtelenségét közvetlenül megelőző egy évnél rövidebb ideig volt[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. március 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1263