Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott jutalékelőleg tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Jutalékelőleg - visszakövetelhető-e a munkaviszony megszűnése után?

Kérdés: Üzletkötőink díjazását a munkaszerződés részét képező jutalékszabályzat határozza meg. E szabályzat alapján az említett munkakörben dolgozókat szerződéskötési és szerződésgondozási jutalék illeti meg. Megítélésünk alapján a jutalékot előlegként folyósítjuk azzal, hogy amennyiben a szerződés a kötéstől számított egy éven belül megszűnik, akkor az előlegként folyósított jutalékot az üzletkötőnek vissza kell fizetnie. Egyik volt munkavállalónkkal vitában állunk. Arra hivatkozva nem fizeti vissza felszólításunkra a jutalékelőleget, hogy a kérdéses összeghez tartozó szerződések már az ő munkaviszonyának megszűnése után szűntek meg, és nem volt módja, hogy a kapcsolatot a biztosítást kötőkkel fenntartsa. Alapos-e az érvelése?
Részlet a válaszból: […]a jutalék­előleget. A munkáltató és a munkavállaló között - a kérdésben foglaltak szerint - a munkaszerződés részét képező és elfogadott jutalékszabályzat alapján csak jutalékelőleget fizettek az üzletkötőnek, és ebben az esetben a Legfelsőbb Bíróság által kialakított ítélkezési gyakorlat szerint (BH 1992.140.) a jutalékelőleget az általános elévülési időn belül követelheti vissza a munkáltató, ha egy éven belül a jutalék tárgyát képező szerződések megszűntek. Miután a jutalékszabályzat nem tartalmazott különös rendelkezést az üzletkötők munkaviszonyának megszűnésével kapcsolatban,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. június 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 33
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,