Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott indokolás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Próbaidő alatti azonnali hatályú felmondás - indokolással

Kérdés: Próbaidő alatt azonnali hatállyal megszüntettük egyik határozatlan idejű munkavállónk munkaviszonyát. Sajnálatos módon a megszüntető jognyilatkozat tartalmazta azt, hogy a munkaviszonyt azért kényszerülünk megszüntetni, mert cégünk felszámolás alá került, és ezzel összefüggésben a munkavállaló által ellátott tevékenységünket felszámoljuk. Tekinthető-e az indokolás miatt a próbaidő alatti azonnali hatályú felmondás hagyományos ("rendes") felmondásnak?
Részlet a válaszból: […]megállapíthatónak kell lennie a jognyilatkozat megtételének időpontja is. A bírói gyakorlat értelmében, amennyiben ilyen esetben mégis sor kerül indokolásra, a fél azért helytállni tartozik (BH 2005.328.). Eszerint az ilyen indokolásban foglaltak valóságát és okszerűségét vita esetén Önöknek megszüntető félként bizonyítaniuk kell. Önmagában azonban az, hogy megindokolták a próbaidő alatti azonnali hatályú felmondást, még nem eredményezi egyben azt is, hogy a megszüntető jognyilatkozatot egyúttal hagyományos értelemben vett felmondásnak lehessen tekinteni. Ebből eredően, ha egy esetleges per során szükségessé[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. január 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 4069

2. találat: Munkavállalói felmondás "elfogadása"

Kérdés: Az egyik munkavállalónk már harmadik éve áll az alkalmazásunkban határozatlan idejű munkaviszonyban. Néhány hete sajnálatos módon az egyik gyermeke kórházba került, majd amikor kiderült, hogy a jövőben is állandó kórházi kezelésre szorul, a munkavállaló házastársa bejött a munkahelyre, és átadta a munkavállaló felmondását. Az írásba foglalt felmondás ugyan nem tartalmazott indoklást, de a férj elmondta, hogy mivel a kisgyermek nem maradhat az édesanyja nélkül, a munkavállaló nem lesz képes ellátni a munkaköri feladatait, és azért közli ő a felmondást, mert a feleségét kiírta az orvos, ugyanis állandóan a gyermekük mellett van. A munkáltatói jogkör gyakorlója nem vette át az iratot, gondolkodási időt kért, mert nem akarta ilyen könnyen elengedni a munkavállalót. Kötelesek vagyunk-e elfogadni a munkavállaló felmondását? Ha igen, megkövetelhetjük-e, hogy letöltse a harmincnapos felmondási időt?
Részlet a válaszból: […]közlést ugyanis akkor is hatályosnak kell tekinteni, ha az átvételt a címzett vagy az átvételre jogosult más személy (pl. a munkáltatói jogkör gyakorlója) megtagadja vagy szándékosan megakadályozza [Mt. 24. § (1) bek.]. Erre figyelemmel a munkavállaló utóbb jogszerűen érvelhet akként, hogy a felmondás közlése valójában már ezen a napon megtörtént. (Ezzel együtt ennek a munkavállalói állításnak a bizonyítása adott esetben nehézségbe ütközhet.)Az Ön által leírtakból az szűrhető le, hogy a munkavállaló a felmondás közlésének időpontjában, valamint azt követően is keresőképtelen volt. Az Ebtv. 44. §-ának d) pontja szerint keresőképtelen többek között az a szülő is, aki a 12 évesnél fiatalabb gyermeke kórházi kezelésének időtartama alatt a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben a gyermeke mellett tartózkodik. Mivel az Mt. értelmében a munkavállaló a keresőképtelensége tartamára mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. augusztus 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3023

3. találat: Azonnali hatályú felmondás indoka - meccsnézés munkaidőben

Kérdés: Egyik kollégámmal a céges tárgyalóban megnéztük az egyik kora délutáni Eb-meccset. A közvetlen felettesünk ránk nyitott, de nem szólt semmit. Másnap a főnökünk azonnali hatállyal felmondott nekünk. Megteheti ezt, ha a közvetlen felettes látott minket, és nem szólt semmit, nem küldött vissza dolgozni a munkaállomásunkra?
Részlet a válaszból: […]munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a másik fél a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi [Mt. 78. § (1) bek.]. Az a tény pedig, hogy a közvetlen felettes látta a munkavállalókat meccsnézés közben, de nem figyelmeztette Önöket, nem annulálja a munkavállalói kötelezettségszegést. Sajnos azzal szegték meg a kötelezettségüket, hogy munkaidőben nem végeztek munkát, a munkáltató engedélye nélkül a munkavégzési helyen meccset néztek, ami kimeríti a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettség szándékos, jelentős mértékű megszegését. Az a munkáltató és a közvetlen felettes közötti jogviszony tekintetében lehet[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. július 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2662
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,