Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott ideiglenes ellátás (Flt.) tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Munkanélküli-ellátás ideiglenesen?

Kérdés: Több mint 3 évig Írországban, illetve az ír cég részéről kiküldetésben fél évig Ausztriában is végeztem tevékenységemet, mielőtt megszüntették volna munkaviszonyomat. Úgy tudom, hogy az álláskeresési ellátást a lakóhelyem szerinti államban, azaz Magyarországon vehetném igénybe, azonban az ír cég nem állította ki az ehhez szükséges igazolásokat. Mi a teendő ilyenkor?
Részlet a válaszból: […]lakóhely szerinti tagállamba. Ez esetben (feltéve hogy nem határ menti munkavállalásról van szó) azon tagállam illetékes intézményeinek költségére részesül a munkanélküli-ellátásában, amely tagállam jogszabályainak hatálya alá legutóbb tartozott. Kiküldetés esetén (feltéve hogy az ilyen munkavégzés várható időtartama nem haladja meg a huszonnégy hónapot, és a szóban forgó személy kiküldetése nem egy másik személy leváltása céljából történik) a munkavállaló az EK rendelet I. 12. cikk (1) bekezdése alapján továbbra is azon tagállam jogszabályainak hatálya alatt marad, ahonnan a munkavállaló a kiküldetést elrendelte. Mivel legutóbb Ausztriában kiküldetés keretében végezte a munkáját, továbbra is a kiküldetést elrendelő munkáltató szerinti tagállam - azaz Írország - jogszabályainak hatálya alá tartozott, ezért Magyarországra való vissza nem térése esetén a munkanélküli-ellátást az írországi illetékes intézmények biztosítják. Az EK rendelet II. 7. cikk (1) bekezdése értelmében mindaddig, amíg az illetékes intézmény nem rendelkezik a másik tagállambeli helyzetre vonatkozó valamennyi, az ellátás vagy a járulék végleges összegének kiszámításához szükséges információval, ezen intézmény az ellátást az érintett személy kérelmére ideiglenesen megadja, illetve ideiglenes járulékot szab ki, ha az a rendelkezésre álló információk alapján lehetséges. Az Flt. 27. § (12) bekezdése szerint az állami foglalkoztatási szerv a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló rendeletek hatálya alá tartozó álláskereső részére ideiglenes[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. január 31.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 905