Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

5 találat a megadott fiatal munkavállaló tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Fiatalok és kismamák - az egyenlőtlen munkaidő-beosztás korlátai

Kérdés: A hatórás részmunkaidőben foglalkoztatott fiatalkorú, illetve kismama dolgozhat-e nyolc órát, ha a munkaidő-beosztása előre így készült, és egy másik napon csak négy órára van beosztva, vagyis a munkaidőkeretben nem lesz túlórája?
Részlet a válaszból: […]egymást követő pihenőnap),c) a heti pihenőidőt a 106. § (1) bekezdéstől (heti egybefüggő 48 óra)eltérően osztja be.A hatórás munkaszerződés szerinti részmunkaidőben dolgozók számára egyik munkanapra négy, a másikra nyolc óra beosztása egyenlőtlen munkaidő-beosztás, ugyanakkor ez önmagában még nem jelenti a pihenőidő egyenlőtlen beosztását, hiszen a b) és c) pontokat ez nem érinti. Az Mt. egyes munkavállalói csoportokra vonatkozó rendelkezései között előírja, hogy a várandós munkavállaló, valamint a háromévesnél fiatalabb gyermekét nevelő anya, vagy az ilyen korú gyermekét egyedül nevelő apa számára a munkaidő egyenlőtlenül csak az előzetes hozzájárulása esetén osztható[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. október 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3714

2. találat: Tanuló alkalmassági vizsgálatának díja

Kérdés: Mit kell tudni a tanuló alkalmassági vizsgálatának díjáról? Ha tanulót alkalmazunk, van-e valamilyen különös feltétel erre vonatkozóan?
Részlet a válaszból: […](1) bek. a) pont], akinek a foglalkoztatására, munkaidejére az átlagos munkavállalóknál szigorúbb védelmi szabályokat kell alkalmazni.A munkavédelmi szabályok szerint a fiatal munkavállalók ún. sérülékeny csoportba tartoznak, rájuk vonatkozóan a munkavédelmi előírások is szigorúbbak (pl. bizonyos kockázati tényezők mellett nem foglalkoztathatók). Foglalkoztatásuk esetén rájuk is vonatkozik a 33/1998. NM rendelet. Ez alapján munkaköri alkalmassági vizsgálaton kell részt venniük. Ezen túlmenően a rendelet szakmai alkalmassági vizsgálatot is szabályoz. Míg a munkaköri alkalmassági vizsgálattal azt állapítják meg, hogy a munkavállalóra egy meghatározott munkakörben és munkahelyen végzett tevékenység milyen megterhelést jelent, addig a szakmai alkalmassági vizsgálat egy meghatározott szakma elsajátításának megkezdését megelőző, illetőleg a képzés időszakában a szakma igénybevétele által okozott terhelés felmérése érdekében végzett orvosi vizsgálatot jelent.A 89/1995. Korm. rendelet 3. §-ának (1) bekezdése értelmében a munkáltatók - külön jogszabályi előírás vagy a szolgáltatást nyújtóval kötött eltérő megállapodás hiányában - a rendelet 1. mellékletében meghatározott díjat fizetik a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást nyújtó szervezetnek. A díjakat 2012-ben állapították meg, az egyes munkaköri kockázatok mértékétől[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. március 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3541

3. találat: Fiatal munkavállaló heti pihenőnapjai

Kérdés: A fiatal munkavállalót lehet-e alkalmazni szombat és vasárnap munkavállalóként, alkalmi munkavállalóként, mezőgazdasági idénymunkásként? Amennyiben egyheti munkaidőkeretet alkalmaz a munkáltató a foglalkoztatásuknál, akkor az lehetőséget ad a munkaórák egyenlőtlen beosztására, de a heti pihenőnapok egyenlőtlen beosztását már nem engedélyezi az Mt. 114. §-ának (4) bekezdése. Főszabályként kell alkalmazni az Mt. 105. §-ának (1) bekezdését a fiatal munkavállalókra, miszerint a munkavállalót hetenként két pihenőnap illeti meg? Jól értelmezem tehát, hogy a heti két pihenőnapnak a fiatal munkavállaló esetén mindig szombatra és vasárnapra kell esnie?
Részlet a válaszból: […]alkalmazható, azaz mindig hétköznap dolgozik, és a hétvége szükségszerűen a heti két pihenőnap [Mt. 97. § (2) bek.]. Munkaidőkeret ugyanis a fiatal munkavállaló esetén is alkalmazható, ebben az esetben pedig a munkaidő a hét minden napjára beosztható, persze figyelemmel a vasárnapi és munkaszüneti napi munkavégzés szabályaira [Mt. 97. § (3) bek.]. Tehát, az egyhetes munkaidőkeret kihasználható arra, hogy a munkavállaló heti pihenőnapjai hétköznapra essenek. A törvény csupán a pihenőnapok (pihenőidő) egyenlőtlen kiadását tiltja, amire egyébként egyhetes keret mellett amúgy sem volna lehetőség. Ez ugyanis azt jelentené, hogy a munkavállaló nem minden héten részesül két pihenőnapban, vagy 48 óra egybefüggő pihenőidőben,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. október 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3387
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

4. találat: Diákmunka pénztárosként

Kérdés: Élelmiszerboltban hány éves kortól lehet pénztárosi munkát vállalni?
Részlet a válaszból: […]fiatal munkavállaló olyan jognyilatkozatához, amely a munkaszerződés megkötésére, módosítására, megszüntetésére vagy kötelezettségvállalásra irányul. Mindennek különösen azért van jelentősége, mert a pénztárosi munka során a munkavállaló az általa kezelt pénz, értékpapír és egyéb értéktárgy tekintetében teljes kártérítési felelősséggel tartozik (megőrzési felelősség, Mt. 180. §).A munkavállalók a 18. életévük betöltéséig fiatal munkavállalónak minősülnek. Esetükben tiltott az éjszakai munka, a rendkívüli munkavégzés, naponta - több munkaviszonyban is - csak 8 órán át végezhetnek munkát, emelt mértékű munkaközi szünetre, napi pihenőidőre jogosultak, tilos a pihenőnapok összevont[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. szeptember 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3033
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

5. találat: Fiatal munkavállaló - mint alkalmi munkás

Kérdés: "Gyorsételt" készítő kis üzletem van. Kérdésem, hogy alkalmazhatok-e 18 év alatti munkavállalót (testvérem lányát) a húsvéti, pünkösdi ünnepek alatt kisegítő jelleggel, alkalmi munkában?
Részlet a válaszból: […]időszakra esnek. Húsvétkor tehát a 15 évesek foglalkoztatására is sor kerülhetett, míg pünkösdkor nem.Ebben az esetben sem lehet eltekinteni továbbá a fiatal munkavállalókat védő rendelkezések alkalmazásától. Így az Mt. 21. §-ának (4) bekezdése alapján a törvényes képviselő (szülő) hozzájárulása szükséges a fiatal munkavállaló olyan jognyilatkozatához, amely a munkaszerződés megkötésére, módosítására, megszüntetésére vagy kötelezettségvállalásra irányul, tehát az alkalmi munkaszerződés megkötéséhez is. A 114. § szerint pedig a fiatal munkavállaló számára éjszakai munka, valamint rendkívüli munkaidő nem rendelhető el, napi munkaideje legfeljebb 8 óra lehet, 4,5 órát meghaladó napi munkaidő esetén legalább 30 perc, 6 órát meghaladó napi munkaidő esetén pedig legalább 45 perc munkaközi szünetet, továbbá legalább 12 óra tartamú napi pihenőidőt kell számára biztosítani.Mivel a "gyorsétel"-üzlet a vendéglátás körébe tartozik, rendeltetése szerint működik vasárnapon és munkaszüneti napon is, így e napokon a munkavállalói - az alkalmi munkavállalók is - rendes munkaidőben foglalkoztathatók. A vasárnapi, illetve munkaszüneti napi munkavégzésért járó külön ellenértékre azonban az alkalmi munkások is jogosultak,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. április 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2276