Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott előkészítő és befejező tevékenységek tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Munkaidő - mikor kezdődik?

Kérdés: Építőipari szolgáltatást nyújtó vállalkozást vezetek. Gyakorlatunk szerint a fizikai alkalmazottaim reggel 7-re érkeznek a telephelyre, a szükséges szerszámokat, eszközöket, anyagokat összekészítik, bepakolják a furgonba, majd magam szállítom őket az adott építkezés helyszínére. Délután szintén én viszem őket vissza a telephelyre, ahol kipakolnak, majd átbeszéljük a másnapi terveket. Véleményem szerint a munkaidejük a munka tényleges megkezdésétől számítandó, vagyis amikor a helyszínen dolgozni kezdenek, így az órabérüket is ekkortól számolom. A munka pedig "a szerszámok letételével" fejeződik be. Szerintük helytelenül járok el, ezért kérem a segítségüket. Kellene díjazást fizetnem az embereimnek a kérdéses időre?
Részlet a válaszból: […]a) pont]. A munkaidő tehát általánosságban azt az időtartamot jelenti, amely alatt a munkavállaló munkavégzési kötelezettsége, illetve munkavégzés hiányában a munkavégzésre való rendelkezésre állási kötelezettsége fennáll. Mivel az Mt. a munkavállalók kötelezettségévé teszi a munkakörükhöz kapcsolódó előkészítő és befejező munkák elvégzését [Mt. 103. § (2) bek.], ezen időtartamok alatt folytatott tevékenységek munkaidőben végzett munkának minősülnek. A szerszámoknak, az anyagoknak és az egyéb szükséges eszközöknek az összekészítése, illetve a járműbe történő bepakolása, hasonlóképpen a telephelyre történő visszaérkezést követő[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. január 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 556

2. találat: Átöltözés - munkaidőn belül vagy kívül?

Kérdés: Egy kereskedelmi cég vagyunk, a munkakezdés előtt és végezte után átöltöznek a dolgozók. Az átöltözési idő munkaidő-e vagy sem? Kb. 15-15 percről van szó.
Részlet a válaszból: […]be kell számítani a munkavégzéshez kapcsolódó előkészítő és befejező tevékenység időtartamát. Kérdés, hogy az átöltözés előkészítő munkának számít-e? Az előkészítő, befejező munkák körébe tartozik például azon feladatok ellátása, amely ahhoz szükséges, hogy az ugyanazon munkahely többi munkavállalója számára lehetővé tegye a rendes munkaidő ledolgozását (pl. információk átadása műszakváltáskor), vagy a vezető beosztású alkalmazott által közvetlenül a beosztottak munkavégzésének kezdete előtt vagy után végzett, felügyeleti jellegű tevékenységek. A kereskedelemben -[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. július 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 67
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,