Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott egyenlőtlen munkafeltételek tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Egyenlőtlen munkafeltételek

Kérdés: Egy vállalat pénzügyi osztályán dolgozom, a sok azonos munkakört betöltő munkavállaló egyikeként, ahol nem egyenlőek a munkafeltételek. Egyeseknek a munkáltató biztosít céges mobilt, korlátlan internetet, legújabb notebookot, másoknak nem, vagy csak régi, lassú munkaeszközöket, korlátozott internetelérést ugyanarra a munkára. Tulajdonképpen mindez attól függ, melyik munkatársnak milyen személyes kapcsolata van a főnökkel, hogy továbbítja-e az igénylőlapot. Rendben van ez így, van-e jogszabály erre vonatkozóan?
Részlet a válaszból: […]hiszen ők is kaphatnak olyan eltérő feladatok ellátására utasítást, amelyek más-más munkaeszközt igényelnek. Ugyanakkor természetesen figyelemmel kell lenni az általános magatartási követelményekre is, amelyek előírják: a munkáltató a munkavállaló érdekeit a méltányos mérlegelés alapján köteles figyelembe venni, a munkaviszonyból származó kötelezettségei (pl. a munkavégzési kötelezettség) teljesítése módjának egyoldalú meghatározása a munkavállalónak aránytalan sérelmet nem okozhat. Ebből következően még azonos feladatot ellátó munkavállalók munkaeszközei között is lehet különbség, feltéve hogy a munkaeszközök egyébként mind alkalmasak a feladat elvégzésére, és a munkavédelmi előírásoknak is megfelelnek, és a közöttük lévő különbség nem olyan kiugró, hogy az aránytalan sérelemmel járna valamelyik munkavállalóra nézve.Az Ebktv. 21. §-ának e) pontja alapján ugyanakkor az egyenlő bánásmód sérelme a munkafeltételek megállapításában és biztosításában is megállapítható, anélkül is, hogy ennek eredménye például a munkavállalók eltérő bérezésében is megnyilvánuljon (pl. a teljesítménykövetelmény teljesíthetőségére és így a bér mértékére is kihatással legyen). Bizonyos munkaeszközök (pl. a mobiltelefon) a munkavégzéshez nem feltétlenül szükségesek; éppen ezért adott esetben az is vizsgálható, hogy ezek biztosításakor nem inkább a munkavégzéshez kapcsolódó juttatásokról van-e[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. augusztus 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2693
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,