Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott döntőbíró tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Döntőbírói eljárás - alávethető-e a munkáltató?

Kérdés: A nálunk működő üzemi tanáccsal vitába keveredtünk; nem sikerült megállapodni az üzemi tanács működésének indokolt és szükséges költségeiben. Lefolytattuk a törvény szerinti egyeztető tárgyalást, de végül nem született egyetértés a kérdésben. Az üzemi tanács ragaszkodik ahhoz, hogy a kérdésben döntőbíró járjon el, mivel nem született megállapodás. A vezetőség viszont nem kívánja az általa meghatározott összegnél magasabb mértékben finanszírozni az üzemi tanács működését, és nem akar döntőbírót igénybe venni, mivel annak a költsége is a munkáltatót terheli. Kötelezheti-e az üzemi tanács a munkáltatót a döntőbírói eljárás igénybevételére, annak akarata ellenére?
Részlet a válaszból: […]felek erre vonatkozó megállapodásától függetlenül is - kötelező, ha a munkáltató és az üzemi tanács között vita alakul ki az üzemi tanács választásának, illetve működésének indokolt és szükséges költségei mértékének megállapítása körében [Mt. 197. § b) pont]. A döntőbíró döntése - amennyiben annak a felek előzetesen alávetették magukat - kollektív szerződéses megállapodásnak minősül [Mt. 198. § (1) bek.]. Az előzetes alávetés alól viszont a törvény akkor sem tesz kivételt, ha a döntőbíró eljárását egyébként kötelezővé teszi. Az egyeztető, illetve a döntőbírói eljárással kapcsolatban felmerült indokolt és szükséges költségek - eltérő megállapodás hiányában - a munkáltatót terhelik [Mt. 198. § (3) bek.]. Az üzemi tanács (üzemi megbízott) e törvényből vagy az üzemi megállapodásból származó igényének érvényesítése érdekében e törvény rendelkezései szerint munkaügyi jogvitát kezdeményezhet [Mt. 199. § (1) bek.]. Álláspontunk szerint az üzemi tanácsnak van[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. április 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 984
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,