Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott társasági szerződés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Ügyvezető díjazásáról szóló döntés

Kérdés: Egy kétszemélyes korlátolt felelősségű társaság nyugdíjas többségi tulajdonosa látja el a társaság ügyvezetését. Lehetséges-e a havi jövedelmének megemelése, amennyiben a kisebbségi tulajdonos a taggyűlésen nem járul hozzá az ügyvezető havi díjazásának megemeléséhez?
Részlet a válaszból: […]viszonyuk, valamint a jogi személy szervezetének és működésének szabályozása során a létesítő okiratban eltérhetnek a Ptk. jogi személyekre vonatkozó szabályaitól [Ptk. 3:4. § (2) bek.]. Ha semmis a törvénytől való eltérés, akkor a Ptk. ezt kifejezetten rögzíti [Ptk. 3:4. § (3) bek. a) pont]. Emellett pedig csak akkor korlátozható a tagok létesítő okiratra vonatkozó szabadsága, ha az eltérés a jogi személy hitelezőinek, munkavállalóinak vagy a tagok kisebbségének jogait nyilvánvalóan sérti, vagy a jogi személyek törvényes működése feletti felügyelet érvényesülését akadályozza [Ptk. 3:4. § (3) bek. b) pont].Elsősorban a tagok által a társasági szerződésben rögzítettek lesznek irányadók. Amennyiben a felek nem tértek el a Ptk. rendelkezéseitől, a többségi tulajdonos nem szavazhat a taggyűlésen az olyan határozat meghozatalánál, amely- kötelezettség vagy felelősség alól mentesíti;- a jogi személy terhére másfajta előnyben részesíti; illetve- szerint szerződést kell kötni vele, vagy pert kell indítani ellene;- esetében olyan hozzátartozója érdekelt a döntésben, aki a jogi személynek nem tagja vagy alapítója;- a döntésben érdekelt más szervezettel többségi[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. március 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2555
Kapcsolódó tárgyszavak: , , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , , ,