Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott szabadalom tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Újítás munkaviszonyban

Kérdés: Szerszámkészítő vagyok egy jó nevű kft.-nél, amely formák és alkatrészek gyártásával foglalkozik. Jeleztem a főnökömnek, hogy kitaláltam egy formatisztítási eljárást, ami idő- és költségtakarékos. Bemutattam és jónak találta. Biztatott, hogy újítás is lehet belőle. Jelezte is a főnöke felé. Azóta csönd van, sőt, minden munkámba belekötnek. Már az is elhangzott, hogy "úgysem lesz belőle semmi", meg hogy "sehol sincs leírva". Hogyan kell eljárnom az újítással kapcsolatban? Milyen lehetőségem van arra, hogy az ötletem idő előtti bevezetését megakadályozzam?
Részlet a válaszból: […]tartalma alapján lehet megítélni. A bírói gyakorlat szerint azonban a munkaköri kötelesség nem szűkíthető le kizárólag a munkaköri leírásra. Mindaz, amit a munkavállaló a felettesének írásbeli, szóbeli vagy akár ráutaló magatartással tudomására hozott utasítása alapján végez, általában a munkaviszonyból folyó munkaköri kötelességnek minősül (EBH2003. 948). A kérdés szerinti tényállás alkalmazotti találmányt alapoz meg, azonban a biztonság kedvéért célszerű azt is megvizsgálni, hogy a munkaügyi iratok alapján nem volt-e munkaköri kötelesség a találmány kidolgozása.Az alkalmazotti találmányra a szabadalom a feltalálót illeti meg, a munkáltató azonban jogosult a találmány hasznosítására. A munkáltató hasznosítási joga nem kizárólagos, a munkáltató hasznosítási engedélyt nem adhat [Sztv. 10. § (2) bek.]. A feltaláló köteles az alkalmazotti találmányt, megalkotását követően, haladéktalanul ismertetni a munkáltatóval. A munkáltató az ismertetés átvételétől számított kilencven napon belül köteles nyilatkozni arról, hogy az alkalmazotti találmányt hasznosítani kívánja-e. Ha a munkáltató a nyilatkozat megtételét elmulasztja, a találmánnyal a feltaláló rendelkezhet. A találmánnyal akkor is a feltaláló rendelkezhet, ha ahhoz a munkáltató hozzájárul. Ezekben az esetekben a feltalálót a szabadalom a munkáltató hasznosítási jogának terhe nélkül illeti meg. A munkáltató az alkalmazotti találmányt a szabadalmi bejelentés közzététele előtt csak a feltalálónak a találmány nyilvánosságra[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. július 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2676
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,