Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott naptári nap tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Naptári nap - ha eltér a munkanap

Kérdés: Meghatározható-e a munkanap a naptári nappal azonosan, ha a munkavállalók munkaidő-beosztása éjszakai műszakban két naptári napot is érint?
Részlet a válaszból: […]és 19 óra között, mivel akkor ez a feltétel nem teljesülne. Ebből következően nem lehetséges az, hogy a munkavállaló munkanapja a naptári nappal legyen azonos, ha a rendes munkaidő-beosztása túlnyúlik a naptári napon. A munkavállaló beosztás szerinti (rendes) napi munkaideje ugyanis a munkanapra elrendelt rendes munkaidő [Mt. 88. § (2) bek], és a napi pihenőidőt is a napi munka befejezése és a következő munkanapi munkakezdés között kell biztosítani [Mt. 104. § (1) bek.]. Ezek a szabályok csak akkor értelmezhetők, ha a munkaidőt a munkanapon - azaz a munkanap 24 órás tartamán - belül kell beosztani. Ha például a munkanap a naptári nappal lenne azonos, a 19 és 7 óra közötti munkaidő-beosztás esetén a munkavállaló csak 19 és 0 óra között dolgozhatna, mert utána kötelezően elkezdődne a napi pihenőideje, hiszen a következő munkanapi munkakezdést megelőzően azt ki kellene adni - a következő munkanapja pedig 0 órakor elkezdődne.Ehhez képest a Kúria Mfv.II.10.134/2019/5. számon hozott határozatában azt mondta ki,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. december 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3780
Kapcsolódó tárgyszavak: , , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , , ,