Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott nagyszülői pótszabadság tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Nagyszülői pótszabadság kormánytisztviselőknek

Kérdés: A Kit. szerint a nagyszülőknek járó 5 munkanap pótszabadság jár-e a 2019 januárjában született unoka után? A törvényben nincs szó a születés időpontjáról, csak az igénybevétel időtartamának korlátjáról. A január 1-jétől hatályos szabályozása szerint a pótszabadságot legkésőbb a születést követő második hónap végéig lehet igénybe venni. A törvény rendelkezéseit - a 283. § (2) bekezdésében meghatározott kivétellel - 2019. március 1-jétől kell alkalmazni. Véleményem szerint a hatályos törvény rendelkezéseinek alkalmazása alapján a januárban született unokákra járó 5 munkanap pótszabadságot március 31-ig lehet igénybe venni.
Részlet a válaszból: […]kormánytisztviselőt megillető pótszabadságra való jogosultságot. Ezért a kérdés eldöntéséhez a Kit. alkalmazására vonatkozó általános szabályokból kell kiindulni. A Kit. 283. §-ának (1) bekezdése alapján a törvény rendelkezéseit - a (2) bekezdésben megjelölt kivétellel - 2019. március 1-jétől kell alkalmazni. [A Kit 283. §-ának (2) bekezdése szerinti kivételek között nem szerepel a nagyszülő kormánytisztviselőt megillető pótszabadság jogintézménye.] A Kit. 283. §-a (4) bekezdésének a) pontja alapján a kormánytisztviselő kormányzati szolgálati jogviszonyára a Kttv. 2018. december 31-én hatályos rendelkezéseit kell alkalmazni.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. március 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3532