Keresés eredménye

18 találat a megadott kötetlen munkarend tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez! Túl sok találat esetén az oldal alján lévő keresővel tovább szűkítheti a találatok körét.
1. találat: Munkaidő ledolgozásának ellenőrzése kötetlen munkarend esetén
Kérdés: Hogyan tudjuk ellenőrizni, hogy a kötetlen munkarendben dolgozó kollégák is legalább 40 órát dolgoznak hetente? Nekik ugyanis nincs munkaidő-nyilvántartásuk. Megbüntethető-e a munkavállaló, ha egyértelmű, hogy jóval kevesebbet dolgozik a kötelező óraszámánál, vagy ez kötetlen munkarendnél a munkáltató felelőssége, és állásidőt kell fizetnünk neki?
Részlet a válaszból: […]szerint - teljesíti-e a munkaszerződése szerinti óraszámot. Ennek nem mond ellent, hogy a törvény szerint kötetlen munkarend esetén a munkaidő-nyilvántartás vezetése nem kötelező, illetve csak a szabadságot kell nyilvántartani [Mt. 96. § (3) bek. b) pont]. Ez ugyanis nem érinti a munkáltató ellenőrzési jogát, a munkáltató kötelezheti a kötetlen munkarendű munkavállalót, hogy valamilyen formában tartsa nyilván a munkaidejét, "belső használatra", vagy ezt valamilyen megoldással a munkáltató ellenőrizze (pl. a munkahelyen való jelenlét adataival). A munkavállalótól pedig elvárható, hogy - az általános együttműködési kötelezettségből eredően [Mt. 6. § (2) bek.] - a munkáltatót előzetesen értesítse, hogy elfogytak az aktuális feladatai,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. május 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3273
2. találat: Munkavégzés önálló megszervezése
Kérdés: Kötetlen munkarendben szeretnénk foglalkoztatni néhány vezetőt, de nem vagyunk biztosak benne, hogy a munkavégzés önálló megszervezését miként kell értelmezni, és milyen feltételek esetén valósulhat meg. Ha van működési (nyitvatartási) idő a munkáltatónál, attól még lehet kötetlen munkarendről szó?
Részlet a válaszból: […]egészében, amely a többi munkavállaló munkavégzésétől függetlenül ellátható, és azt az időtartamot a munkáltatói igénytől, illetve az Mt. korlátozást tartalmazó szabályaitól függetlenül maga a munkavállaló oszthatja be.Nem minősítette így kötetlen munkarendben történő foglalkoztatásnak a Kúria azt az esetet, amikor a kereskedelemben működő munkáltató áruházvezető-helyettes munkavállalói munkájukat az áruház nyitvatartási idejében voltak kötelesek ellátni; a Kúria álláspontja alapján ugyanis a munkaidőt ilyenkor a munkavállaló akár az áruház nyitvatartási[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. november 6.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3098
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
3. találat: Pihenőnapok elmaradása kötetlen munkarendben
Kérdés: Kötetlen munkaidőben dolgozom, az esetek elsöprő többségében szombaton és vasárnap is. Tudomásom szerint a pihenőnapon végzett munka miatt - ezt pótlandó - szabadnap járna, ám ilyet soha nem kaptam (2007 óta). Milyen követelésem lehet és mennyi időre visszamenőleg?
Részlet a válaszból: […]a feladatait. Az a munkarend is kötetlen, ahol egyes feladatokat (pl. értekezletek, továbbképzések) csak kötött időben lehet teljesíteni.A kötetlen munkarendben a munkaidő beosztására vonatkozó előírásokat, köztük a heti pihenőnapokra vonatkozó szabályokat nem kell alkalmazni [Mt. 96. § (2)-(3) bek.]. Ezért kötetlen munkarend mellett nem értelmezhető, hogy a munkavállaló a heti pihenőnapján dolgozott. Ugyanakkor, a munkaidő mértékére vonatkozó rendelkezések a kötetlen munkarendben is érvényesek. Ezért - általános teljes munkaidő esetén - a kötetlen munkarendű munkavállaló[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. november 7.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2767
4. találat: Rendkívüli munkaidő kötetlen munkarendben
Kérdés: Társaságunknál néhány vezető beosztású kolléga kötetlen munkaidőben dolgozik, esetükben nem tartjuk nyilván a munkaidőt, és túlóra-kifizetés sincs. Amikor a nyári szabadságolások miatt bejönnek helyettesíteni szombaton nem kötetlen munkaidős kollégákat, van-e akadálya annak, hogy túlórapótlékot fizessünk? Tehát nem a saját munkakörükben dolgoznak szombaton 8 órát, ezt szeretnénk honorálni nekik. Összefér-e ez a kötetlen munkaidőre vonatkozó megállapodással?
Részlet a válaszból: […]feladatokhoz pontos teljesítési időt rendeljen a munkáltató a kötetlen munkarendű munkavállaló számára is. Így nincs akadálya, hogy a kérdésben szereplő esethez hasonlóan, kivételesen kötött időben teljesítendő helyettesítést rendeljen el a munkáltató.A kötetlen munkarend esetén a munkaidő-beosztásra vonatkozó szabályok - köztük a rendkívüli munkaidő - nem alkalmazandóak, és csak a szabadságot kell nyilvántartani, az egyéb munkaidőadatokat nem [Mt. 96. § (3) bek.]. A munkaidő mértékére vonatkozó elő­írásokat viszont ebben az esetben is tiszteletben kell tartani. Ezért jóllehet a munkavállaló a saját maga meghatározta ütemezésben teljesítheti a munkaidőt, amelyet nem kötnek a munkaidő-beosztásra vonatkozó törvényi szabályok (pl.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. november 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2451
5. találat: Ügyvezető hozzátartozói kötetlen munkarendben
Kérdés: A kft. ügyvezetőjének (aki egyben 90%-os tulajdonosa a cégnek) közvetlen hozzátartozói (felesége 10%-os tulajdonos és gyermekei), akik a kft. alkalmazottjai és jóval a szakmai minimálbér feletti munkabérrel rendelkeznek, foglalkoztathatók-e az Mt. 96. §-ának (2) bekezdése szerinti kötetlen munkarendben?
Részlet a válaszból: […]azaz tényleg a munkavállaló saját döntésén múljon, hogy mikor kíván dolgozni. Kötetlen munkarend esetén a munkáltató csak a feladatok sorrendjét, határidejét határozza meg, de a teljesítés ütemezését nem. Ugyanakkor megengedett, hogy egyes feladatokhoz pontos teljesítési időt rendeljen a munkáltató a köteletlen munkarendű munkavállaló számára is (pl. egyes kötött időpontú megbeszéléseket, továbbképzéseket előírhat).Összegezve, nincs olyan feltétele a kötetlen munkarendnek, amely[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. április 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2287
6. találat: Rendkívüli munkaidő kötetlen munkarendben
Kérdés: Egyik munkavállalónk kötetlen munkarendben dolgozik, és általában igaz is, hogy a munkáját saját maga szervezheti meg, a saját időbeosztása szerint. Az elmúlt hónapban viszont nagyon sok feladata volt, állítása szerint minden héten 50-60 órát dolgozott. Egy alkalommal kifejezetten a vezetője "fogta itt", mivel egy határidős feladatot be kellett fejezni, és szüksége volt a kollégánk segítségére, bár ő már haza akart menni. Kell-e a kollégánknak túlóradíjat fizetni, illetve kell-e egyáltalán a havi alapbérén kívül bármilyen bérelemet adni neki?
Részlet a válaszból: […]egyebek mellett a rendkívüli munkaidőre vonatkozó szabályokat (Mt. 107. §) sem kell alkalmazni [Mt. 96. § (3) bek.]. A havi alapbéres munkavállalót ilyenkor tipikusan csak a havi alapbére illeti meg. Önmagában az a körülmény, hogy a munkavállaló munkafeladatai egy időszakban több munkaórát öleltek fel, de hosszabb időszak alapulvételével a munkára fordított idő a munkaszerződése szerinti munkaórákat nem haladja meg, rendkívüli munkavégzést nem alapoz[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. március 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2243
7. találat: Kötetlen munkarend és munkaidőkeret kikötése a munkaszerződésben
Kérdés: Az egyik csoportvezetőnk munkaszerződésének értelmezéséhez kérem segítségüket. A munkaszerződés egyik pontja szerint a munkavállaló munkarendje kötetlen, és kimondja, hogy nem kell munkaidő-nyilvántartást vezetni, mivel a dolgozó maga osztja be az idejét. Ugyanakkor ezt a pontot soha nem alkalmaztuk, mivel munkája természete miatt mindig bent ül az irodában a gépe előtt, tehát a munkaidő-beosztása adott volt. Másrészt, a szerződése egy másik pontja azt mondja, hogy egyhetes munkaidőkeretben kerül sor a foglalkoztatására. A kollektív szerződésünk viszont háromhavi munkaidőkeretet ír elő majdnem minden szervezeti egységre, arra is, amelyben ő dolgozik. Kell-e munkaidő-nyilvántartást vezetnünk az ő esetében, illetve alkalmazhatjuk-e rá is a háromhavi keretet?
Részlet a válaszból: […]megállapodása az irányadó, azaz a munkavállaló foglalkoztatására egyhetes munkaidőkeretben kerülhet csak sor.A munkaidő-nyilvántartás vezetését az Mt. kógens, eltérést nem engedő módon írja elő [Mt. 134. §, 135. § (1) bek. e) pont]. Az Mt. 96. §-ának (2) bekezdése értelmében kötetlen a munkavállaló munkarendje, ha a munkáltató a munkaidő beosztásának jogát - a munkavégzés önálló megszervezésére tekintettel - a munkavállaló számára írásban átengedi. Ilyen esetben a munkaidő-nyilvántartás vezetése nem kötelező. Ez jelen esetben nem teljesül, hiszen a kérdés alapján a munkavégzés jellege kizárja a kötetlen munkarendet. Másrészt a munkáltatónak írásban külön át kellene engednie a munkaidő-beosztás jogát a munkavállalónak. Harmadrészt a munkaidőkeret alkalmazása[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. november 3.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2122
8. találat: Kötetlen munkarend - a munkafeladatok tervezése és közlése a munkaadóval
Kérdés: Munkavállalóink egy része értékesítő, és kötetlen munkarendben dolgoznak, mivel munkájukat saját maguknak szervezik meg. Szeretnénk viszont, hogy az általuk elkészített munkavégzési tervet - amely tartalmazza azt is, hogy melyik napokon mettől meddig látogatnak ügyfeleket - leadják a vezetőjüknek, és annak teljesítését el is várjuk tőlük. Okozhat-e problémát a kötetlen munkarenddel kapcsolatban az, hogy a munkaidő-beosztásukat le kell adniuk, és annak megfelelően kell munkát végezniük?
Részlet a válaszból: […]szabályok jelentős részét nem kell alkalmazni [Mt. 96. § (3) bek.].A munkaidő-beosztás jogának átengedése nem azt jelenti, hogy a munkavállalónak ne lehetne munkaidő-beosztása. Csupán azt, hogy - néhány szűk kivétellel - nem a munkáltató, hanem a munkavállaló fogja elkészíteni a beosztást; de a munkaszerződésben vállalt munkaidőt ilyenkor is teljesíteni kell. A munkáltató előírhatja, hogy a munkavállaló készítse el és adja le a munkaidő-beosztását, ha az a munkáltató működése szempontjából lényeges; mindez nem[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. október 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2103
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
9. találat: Kötetlen munkarend megállapításának módja és feltételei
Kérdés: Üzletkötőink jelenleg teljes munkaidőben, heti 40 órás, napi 8 órás munkaidő-beosztással dolgoznak. Szeretnénk őket kötetlen munkaidőben foglalkoztatni, és az Mt. 96. §-ának (3) bekezdése alapján nem szeretnénk a munkaidő-beosztásról és -felhasználásról nyilvántartást vezetni. Közös megegyezéssel történő munkaszerződés módosításával megtehetjük-e ezt, és eltekinthetünk-e a nyilvántartási kötelezettségtől? Van-e valamilyen hátránya a kötetlen munkarendnek a munkavállaló számára?
Részlet a válaszból: […]a munkavállalót, hogy a jövőt illetően saját maga jogosult a munkaidejét beosztani. Ha viszont a munkavállaló munkaszerződése tartalmaz rendelkezést a munkaidő-beosztásról (pl. pontosan meghatározza, hogy a munkaidő hétfőtől péntekig 8-17 óra között teljesítendő, egyórás ebédszünettel), akkor a kötetlen munkaidő bevezetéséhez valóban szükséges, hogy e vonatkozásában közös megegyezéssel módosítsák a munkaszerződést (Mt. 58. §).Felhívjuk a figyelmet, hogy az Mt. 2014. január 1-jétől hatályos szabálya szerint a munkarend kötetlen jellegét nem érinti, ha a munkavállaló a munkaköri feladatok egy részét sajátos jellegüknél fogva meghatározott időpontban vagy időszakban teljesítheti [Mt. 96. § (2) bek.]. A[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. február 17.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1892
10. találat: Kötetlen munkarend - nem tartható fenn a törzsidő-peremidő rendszere január 1-jétől
Kérdés: Több, szellemi munkakörben foglalkoztatott kollégánkat tavaly kötetlen munkarend útján alkalmaztuk, törzsidővel. Január 1-jétől milyen módon tartható fenn ez a rendszer? Lehetőség van most is meghatározni, hogy a munkavállalók adott napokon mettől meddig legyenek bent a cégnél?
Részlet a válaszból: […]munkavállaló munkavégzése egy adott időpontban, ha az ellátandó feladat másként nem teljesíthető. Így például kötelezhető a munkavállaló értekezleteken, tárgyalásokon való részvételre, ha ott a jelenléte valóban szükséges.Ugyancsak nem érinti a munkarend kötetlen jellegét, ha a feladatot azért kell egy adott időszakban ellátni, mert az máskor nem teljesíthető. Így különösen pénzügyi, bérszámfejtői feladatot ellátó személyeknél írható elő az, hogy a feladat ellátásához szükséges adatok beérkezését követően, de a jogszabályi határidők előtt mindenképpen munkát végezzenek egy adott időszakban, hogy a szükséges egyeztetéseket el lehessen végezni. Itt akár konkrét munkaidő-beosztást[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. január 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1877
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
| 1 - 10 | 11 - 18 | >>>>>>

Tovább szűkítem a találatok körét:

Keresés