Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott idénymunka helyettesítésre tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Idénymunka - helyettesítésre?

Kérdés: Azt tervezzük, hogy a nyári szabadságolások alatt távol lévő munkavállalóink helyettesítésére idénymunkásokat alkalmazunk. Milyen jogi lehetőségeink vannak?
Részlet a válaszból: […]ellensúlyozhatja a külső ok hatását. Ez esetben olyan objektív okról van szó, amely a munkáltatótól független, általa nem befolyásolható. A Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy az idényjelleget az adott munka tekintetében - a munkakörbe tartozó munkavégzési feladatok jellege, az összes körülmény vizsgálata alapján - kell megítélni (BH 2006. 29.). Idényjellegű tevékenység például egy sífelvonó üzemeltetése, karácsonyfák árusítása, gabona betakarítása, könyvelők esetén adóbevallások elkészítése: ezeket a munkákat akkor kell elvégezni, amikor a természeti, társadalmi vagy jogi tényezőkre visszavezethető szükségességük felmerül. Nem tartozik azonban ebbe a kategóriába az olyan, egész évben előállítható áruk (pl. mirelit élelmiszerek, sör, karácsonyfaizzó) termelése, gyártása, amelyek iránt az év bizonyos szakában nagyobb a kereslet, vagy olyan szolgáltatások nyújtása, amelyek az év meghatározott szakaszaiban jobban előtérbe kerülnek (pl. általában az idegenvezetés). Pusztán az a tény, hogy a termelés, szolgáltatás volumene az év folyamán egyenlőtlenül oszlik meg, még nem elegendő a szóban forgó tevékenység idénymunkává minősítéséhez. Ugyanakkor a helyettesítés és az idénymunka egymástól teljesen független fogalmak, önmagában az a körülmény, hogy a nyári szabadságra távozókat[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. július 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 66
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,