Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott választott küldött tiszteletdíja tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Szövetkezet választott küldötteinek tiszteletdíja

Kérdés: Milyen jogviszonyban állónak minősülnek a takarékszövetkezet tagjai közül a választott küldöttek abban az esetben, ha a szövetkezettel nem állnak munkaviszonyban, nincs megbízási jogviszonyuk, és nem választott tisztségviselők? A részükre kifizetett tiszteletdíj után milyen járulékfizetésre kötelezettek, és milyen járulék fizetésére kötelezett a szövetkezet?
Részlet a válaszból: […]szabályozott küldöttgyűlésen küldöttként vesz részt, nem létesül közte és a szövetkezet között újabb jogviszony. A szövetkezeti tag küldötté választása a már meglévő szövetkezeti tagsági jogviszonyra nincsen kihatással: az változatlanul fennáll továbbra is. Mivel a küldötté választás nem hoz létre új jogviszonyt a szövetkezet és a szövetkezeti tag között, éppen ezért szükséges megvizsgálni azt, hogy önmagában a szövetkezeti tagsági jogviszony von-e maga után járulékfizetési kötelezettséget. A Tbmtv. 5. § (1) bekezdésének b) pontja szerint a szövetkezet tagja - amennyiben a szövetkezet tevékenységében munkaviszony, vállalkozási vagy megbízási jogviszony keretében személyesen nem működik közre nem minősül biztosítottnak. Ebből következik, hogy a szövetkezet által a küldöttgyűlésen részt vevő küldöttek számára kifizetett tiszteletdíj nem tartozik járulékfizetési kötelezettség alá, tehát sem a szövetkezetnek, sem pedig a szövetkezet tagjának nem kell e jövedelem után a társadalombiztosítási ellátások fedezetének alapjául szolgáló járulékot[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. szeptember 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 118
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: