Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott utolsó munkában töltött nap tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Munkáltatói felmondás - az utolsó munkában töltött nap

Kérdés: Munkáltatói felmondás esetén a felmondási idő adott munkavállaló vonatkozásában 30 nap. A munkavállaló a felmondási idő második felére kéri mentesítését a munkavégzés alól egy részletben, az első felére pedig szabadság kiadását. Kérdésem, hogy ebben az esetben az Mt. 80. §-a alapján mely nap számít az utolsó munkában töltött napnak az igazolások kiadása szempontjából? A felmondás napja, vagy 15 napra járó szabadság lejártának a napja, vagy a felmondási idő utolsó napja? Abban az esetben, ha a munkavállaló a felmondási idő első felében kéri a mentesítését, és a felmondási idő másik felére kéri a szabadságai kiadását, mely nap lesz az utolsó munkában töltött nap az Mt. 80. §-a tekintetében?
Részlet a válaszból: […]rendelkezésére álló határidőt. A megfogalmazás egyértelmű, az Mt. az utolsó munkában - és nem munkaviszonyban - töltött napot jelöli meg. Így a határidő az utolsó ténylegesen munkavégzéssel töltött naptól kezdődik, és nem a munkaviszony utolsó napjától számítandó. Ha a munkavállaló a szabadságát vagy felmentési idejét tölti, e napok már nem számítanak munkában töltöttnek. Megítélésünk szerint mindegy, hogy a felmondási idő alatt a munkavégzés alóli mentesítés vagy a szabadság kiadása történik-e korábban, ha a munkavállaló a felmondási idő teljes tartama alatt a kérdés szerinti jogcímeken mentesül a munkavégzési kötelezettsége alól.Amennyiben a munkáltatónak a felmondási idő valamely részében - nem érintve természetesen a felmentési időt - szüksége van a munkavállalóra, nem köteles kiadni részére[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. augusztus 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2686