Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott saját felróható magatartás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Munkavállalói verekedés és a munkáltatói kárfelelősség

Kérdés: Két munkavállalónk a múlt hónapban összevitatkozott az üzem területén, állítólag magánéleti kérdések miatt. A vitatkozás tettlegességig fajult, végül a biztonsági őrök választották szét őket, és a rendőrséget is kihívtuk. Az egyik munkavállaló komolyabban megsérült, több hétig keresőképtelen volt; most pedig kárigénnyel állt elő, az elmaradt jövedelmét követeli. Komolyan fennállhat a munkáltató felelőssége egy ilyen esetben?
Részlet a válaszból: […]munkavállalót munkavégzési kötelezettsége teljesítése közben, munkaidőben éri kár, akkor az a munkaviszonnyal ok-okozati kapcsolatban áll - ebből következően a munkáltató felelőssége jellemzően fennáll az ilyen károkért, mégpedig mindkét munkavállalóval szemben. Lényeges ugyanakkor, hogy nem kell megtéríteni a kárnak azt a részét, amelyet a munkavállaló vétkes magatartása okozott, vagy amely abból származott, hogy a munkavállaló kárenyhítési kötelezettségének nem tett eleget [Mt. 167. § (2) bek.].A munkavállalók magánéleti kérdései miatti összeverekedése a munkahelyen felveti annak kérdését is, hogy ez mennyire hozható összefüggésbe a munkaviszonyukkal. Kétségtelen, mindez mindenképpen felróható nekik. Ebből következően a munkáltató az Mt. szigorú értelmezése alapján elvben felelőssé tehető a kérdés szerinti, a munkavállalókat ért károkért, azonban ténylegesen, tekintettel arra, hogy a munkavállalók kölcsönösen vétkes magatartása[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. május 2.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2602