Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott igazolt távollét tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Távollét tanúként kihallgatás idejére

Kérdés: Az állampolgári kötelezettséggel kapcsolatosan szeretnék tájékoztatást kapni. 12 éves kisfiamat több osztálytársával együtt iskolai verekedés miatt tanúnak idézték meg egy városi bíróságra. Az idézésen szerepelt, hogy szülői kísérettel kell megjelenniük, ami számomra teljesen természetes. A munkahelyem 15 km távolságra van a lakhelyemtől, a bíróság (ahová az idézést kaptuk) a lakhelyemtől 35 km-re. Nyolckor kezdődik a munkám és fél ötig tart. Az idézést 11 órára kaptuk. A munkahelyemről 15-25 perc kell az oda- vagy a hazaérkezésemig, a forgalomtól függően. Az idézésben foglalt tájékoztatás szerint, ha a tanú nem jelenik meg a következő kihallgatásra, a tanú elővezetése rendelhető el. Erre a napra nekem mi jár? Fizetett munkanap, vagy szabadságot kell kivennem, vagy csak igazolt munkanap? Tisztában vagyok azzal, hogy a lehető legkevesebb munkaidő-kieséssel kell megoldani. Ami azt jelenti, hogy azzal a legkésőbb induló, menetrend szerint járó közlekedési járművel kell elutaznia, amellyel a megjelölt időpontra még meg tud jelenni, és a kötelességének elvégzése után induló első menetrendszerű járművel kell visszaindulnia.
Részlet a válaszból: […]maga az idézés írja elő, hogy a kiskorú tanút a szülő kísérje. E távollét idejére csak akkor jár távolléti díj, ha a munkavállalót tanúként hallgatják meg [Mt. 146. § (3) bek. c) pont], egyéb esetekben (pl. ha félként vesz részt saját perében) a távollét igazolt, de nem fizetett. A jelen esetben ugyan nem a munkavállalót hallgatják meg személyesen tanúként, de az eljárásban való részvétele a gyermeke tanúskodásához kötődik. Ezért álláspontunk szerint a munkavállalót ebben az esetben is megilleti a távollét idejére járó távolléti díj. A munkavégzés alóli mentesülés csak addig áll fenn, amíg az alapjául szolgáló[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. október 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3077

2. találat: Igazolatlan távollét miatti azonnali hatályú felmondás

Kérdés: Munkavállalónk négy napja nem jelent meg munkahelyén. Telefonos elérhetősége nincs, a lakcímkártya szerint bejelentett tartózkodási helyén felkerestük, az épület lakatlannak látszik. Milyen kötelezettségei és lehetőségei vannak ilyen esetben a munkáltatónak?
Részlet a válaszból: […]munkavállalói igazolatlan távollétről (a kérdésben bemutatott tényállásról) való tudomásszerzéstől számított tizenöt napon belül van lehetőség [Mt. 78. § (2) bek.]. Mivel a kérdés szerint a munkavállaló folyamatosan nem jelenik meg a munkavégzés helyén, mindaddig, amíg ez az állapot fennáll, a munkáltató nem mulaszt határidőt.Az azonnali hatályú felmondás közlése előtt ugyanakkor érdemes mérlegelni, fennállhat-e annak lehetősége, hogy a munkavállaló utólag esetleg igazolja a távollétét, illetve annak tényét, hogy a távollét okáról a munkavállalót miért nem tájékoztatta (pl. a munkavállaló öntudatlan állapotban kórházba került, és ezért akadályoztatva volt abban, hogy munkáltatóját megfelelően tájékoztassa). Amennyiben ugyanis a munkavállaló utólag igazolja távollétét, nem lesz valós az igazolatlan távollétre alapított azonnali hatályú felmondás indokolása. Mindez pedig jogellenessé teszi a munkaviszony megszüntetését. Így először célszerű minden ismert elérhetőségén felkeresni a munkavállalót azzal a felszólítással: haladéktalanul vagy pár napos határidőn belül igazolja távolléte okát.Válasz - a távollét megfelelő igazolása - hiányában közölhető az azonnali hatályú felmondás. Ha a munkáltató a lakcímen túl valóban nem ismer más elérhetőséget, és a munkavállaló továbbra sem[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. augusztus 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2685

3. találat: Igazolt hiányzás - jár-e díjazás?

Kérdés: Egyik ingázó munkavállalónk a múlt hónapban egy alkalommal kb. 2 órát késett. Az indok az volt, hogy a bevezető úton buszsávot alakítottak ki, és az óriási dugóban nem tudott időre beérni. Ezt elfogadtuk igazolt hiányzásnak. Ilyen esetben ugye nem kell a kiesett két órára bért fizetni a munkavállalónak? Vagy a személyi alapbér ekkor is jár?
Részlet a válaszból: […]dugóban bent rekedő munkavállaló tehát elháríthatatlan ok miatt van távol a munkahelyéről, ami - ahogy a kérdésében fogalmazott - valóban igazolt hiányzás, azaz nem kötelezettségszegés a munkavállaló részéről. A munkavégzési kötelezettség alóli mentesülés idejére azonban csak a törvényben külön nevesített esetekben jár munkabér. Az elháríthatatlan ok miatti távollét nem tartozik ebbe a körbe. Így a késés miatt kiesett két órára nem kell munkabért (még személyi alapbért sem) fizetni a munkavállalónak. Érdemes hozzátenni, hogy a munkavállaló késése csak abban az esetben minősül elháríthatatlan okú távollétnek, ha kellő gondosság mellett valóban nem számolhatott[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. augusztus 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1091