Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

49 találat a megadott GYES tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez! Túl sok találat esetén az oldal alján lévő keresővel tovább szűkítheti a találatok körét.

1. találat: Gyermekgondozási fizetés nélküli szabadság mint szabadságra jogosító idő

Kérdés: GYES utáni szabadságmegváltást hogyan, hány napban kell kiadni a kilépő anyukának?
Részlet a válaszból: […]hónapjának tartama. Megjegyzendő, hogy több gyermek (kivéve az ikreket) születése esetén, ha közben az édesanya nem vette fel a munkát, külön-külön számítandó ez az időszak. Ezt a 6 hónapot úgy kell tekinteni, mintha a munkavállaló azalatt munkát végzett volna, tehát erre az időre az éves szabadsága fele jár. Az így megállapított
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. október 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1797

2. találat: Szabadság a GYES után - kiadják vagy kifizessék

Kérdés: A dolgozónak gyermeke született 2012. 08. 28-án. A GYES lejárta után hány nap szabadság illeti meg, illetve a szabadság számára kifizethető-e? Dolgozónk 1989-ben született.
Részlet a válaszból: […]említett időtartamokra járó szabadság is megilleti. Ehhez hozzáadódik még a 2012-es évre járó, és a gyermek születéséig igénybe nem vett szabadsága is. Ha a munkavállaló 1989-ben született, akkor az alapszabadságán felül az életkora után 2014-ben illeti majd meg először pótszabadság, egy munkanap (Mt. 116-117. §). Felhívjuk továbbá a figyelmet, hogy a gyermek után járó pótszabadság már a születés évében is megilleti a munkavállalót, ezért e két munkanapnyi szabadság a munkavállalónak már 2012-től jár [Mt. 118. § (3) bekezdés].Az új Mt. már nem tartja fenn azt a lehetőséget, hogy[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. április 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1633

3. találat: Azonnali hatályú felmondás kismamának

Kérdés: GYES-en lévő kismama dolgozónk ősszel, gyermeke kétéves korában akar visszajönni dolgozni. Azonban kiderült, hogy szülése előtt, gondatlan munkájával a cégnek komoly anyagi károkat okozott, melyre most derült fény. Mikor és milyen módon lehet neki felmondani?
Részlet a válaszból: […]gondozása, ápolása miatt fizetés nélküli szabadságon (Mt. 128. és 130. §) lévő kismamával is közölhető, felmondási korlátozás ez esetben nincs.Mivel jelen esetben hosszabb idő után vált nyilvánvalóvá a munkavállaló gondatlan, kárt okozó munkavégzése, a munkáltatónak fokozott figyelemmel kell lennie az azonnali hatályú felmondás gyakorlására nyitva álló jogvesztő határidők betartására. E felmondással csak az okról való tudomásszerzéstől számított 15 napon belül élhet a munkáltató (szubjektív határidő), de nem később, mint az ok bekövetkeztétől számított egy év elteltéig (objektív határidő). Jelen esetben, mivel a gyermek ez év őszén lesz kétéves, az objektív határidő már eltelt, tehát a munkaviszony jogszerűen ilyen módon nem szüntethető meg.Az azonnali[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. április 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1621

4. találat: Szabadságra jogosító idők gyermek születése esetén

Kérdés: 1978. 07. 10-én született kismama 2007. 11. 03-án szülte első gyermekét, 2007. 10. 08.-2008. 03. 23. között TGYÁS-t vett igénybe. Ezt követően 2008. 03. 24.-2009. 11. 03. között GYED-en, 2009. 11. 04.-2010. 03. 27. között GYES-en volt. 2010. 03. 28-án született a második gyermek, 2010. 03. 28.-2010. 09. 11. között TGYÁS-t, 2010. 09. 12.-2012. 03. 28. között GYED-et, majd 2012. 03. 29.-2013. 03. 28. között GYES-t vett igénybe. A korábbi szabályozás alapján a gyermekek utáni pótszabadság nem került megosztásra, azt mindig az apa vette igénybe. 2007. 10. 08-ig az időarányos szabadságot vette ki. Milyen mértékű szabadságra jogosult a fentiek szerinti időszakra vonatkozóan a 2013. 03. 29-i munkába lépésnél?
Részlet a válaszból: […]01. 01. és 2008. 03. 23. közötti időkre;- az első gyermeke születése okán a gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első évére [régi Mt. 130. § (2) bek. c) pont], azaz a 2008. 03. 24. és a 2009. 03. 24. közötti időszakra - ebből életkor alapján 22 munkanap időarányos része jár a 2008. 03. 24. és 2008. 12. 31., illetve 23 munkanap időarányos része jár a 2009. 01. 01. és 2009. 03. 24. közötti időkre;- a második gyermeke születése okán a szülési szabadság időtartamára [régi Mt. 130. § (2) bek. b) pont], amely egybeesik a TGYÁS időtartamával [Ebtv. 40. § (3) bek.], azaz a 2010. 03. 28. és a 2010. 09. 11. közötti időszakra - ebből életkor alapján 23 munkanap időarányos része jár a 2010. 03. 28. és 2010. 09. 11. közötti időre;- a második gyermeke születése okán a gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első évére [régi Mt. 130. § (2) bek. c) pont], azaz a 2010. 09. 12. és a 2011. 09. 12. közötti időszakra - ebből[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. április 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1605
Kapcsolódó tárgyszavak: , , , ,

5. találat: Munkakör megszűnése GYES alatt

Kérdés: Az elmúlt évben a cégünknél megszűnt a PR-menedzseri munkakör. A munkavállalónk, aki korábban ezt a munkakört betöltötte, szülési szabadságon, illetve GYES-en volt. A gyermeke most kétéves, és szeretne visszajönni dolgozni. Kötelesek vagyunk-e visszavenni, ha már nincs meg a munkakör, amit korábban betöltött, vagy felmondhatunk neki? Ha kötelesek vagyunk visszavenni, akkor milyen munkakörben alkalmazhatjuk? Ha alacsonyabb munkakörbe vesszük fel, akkor csökkenthető-e a fizetése a korábbihoz képest, mivel az alacsonyabb munkakörben dolgozók sem kapnak olyan magas fizetést, mint a korábbi PR-menedzser?
Részlet a válaszból: […]felmondásának indoka kizárólaga) a munkavállaló magatartásával összefüggésben csak az indokoláshoz kötött azonnali hatályú felmondás alapjául is szolgáló magatartási indok lehet, vagyb) a munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok.Ez utóbbi esetben azonban a felmondás akkor jogszerű, ha a munkáltatónál a munkaszerződés szerinti munkahelyen nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör, vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja [új Mt. 66. § (6) bek.]. Kiemeljük ugyanakkor, hogy a fenti felmondási tilalom és korlátozás kizárólag a munkáltatói felmondástól védi a munkavállalót, egyéb, törvényben meghatározott jogcímen a munkaviszony a gyermek hároméves korát megelőzően is megszüntethető. Így közös megegyezésre mindig sor kerülhet, ahogy azonnali hatályú felmondásra is, ha annak jogszabályi feltételei fennállnak.Amennyiben megszűnt a munkavállaló korábbi munkaköre, akkor a munkáltató köteles felajánlani a munkaszerződése szerinti munkahelyen a munkavállalónak minden olyan betöltetlen munkakört, mely a munkavállaló képességének, végzettségének és gyakorlatának megfelel.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. február 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1544

6. találat: Vezetői munkakör egyoldalú munkáltatói módosítása

Kérdés: 2012. januártól terhességi-gyermekágyi segélyben részesülő, majd júliustól jelenleg is GYED-en lévő, osztályvezetői munkakört betöltő kormánytisztviselőt milyen módon lehetne ügyintézői munkakörbe visszahelyezni, és az osztályvezetői munkakörre az őt - jelenleg - helyettesítő munkatársat kinevezni? Meg lehet-e tenni ezt a kinevezésmódosítást egyoldalúan? Meg lehet-e tenni a GYED ideje alatt, vagy csak akkor, amikor ismét munkába áll? Kell-e indokolni a vezetői munkakör visszavonását?
Részlet a válaszból: […]a kinevezés módosítása szükséges. A Kttv. 48. §-a értelmében a kinevezés tartalmát módosítani általában csak az államigazgatási szerv és a kormánytisztviselő közös megegyezésével lehet, ám ettől eltérően nem kell a kormánytisztviselő beleegyezése akkor, ha a munkakör megváltoztatása indokolja a kinevezés módosítását. Ennek az is feltétele, hogy az új - ügyintézői - munkakör megfeleljen a kormánytisztviselő iskolai végzettségének, szakképzettségének vagy szakképesítésének, szakmai tapasztalatának. Ha ez nem így van, akkor az ilyen munkakörbe helyezés csak a kormánytisztviselő beleegyezésével történhet. A munkakör[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. január 7.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1530

7. találat: Távmunkában foglalkoztatott kormánytisztviselő szabadsága

Kérdés: Távmunkában foglalkoztatott GYES-en lévő férfi kormánytisztviselőnél a szabadság mértékének számítása hogyan és mi alapján történik?
Részlet a válaszból: […]körülmény nem zárja ki a GYES-ben részesülést. Azt, hogy a kormánytisztviselőt mennyi szabadság illeti meg, nem befolyásolja, hogy távmunkában dolgozik-e, illetve hogy részesül-e családtámogatásban. Munkajogi szempontból ugyanazon szabályok vonatkoznak rá, mint bármely más kormánytisztviselőre. A munkavégzés időtartama az ő esetében is szabadságra jogosító időként veendő figyelembe [Kttv.
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. január 7.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1529

8. találat: Részmunkaidő és rendkívüli munkavégzés

Kérdés: GYES-en lévő férfi kormánytisztviselőnk a GYES lejárta előtt szeretne részmunkaidőben visszatérni a munkahelyére, amit írásban jelzett is. Kérdésünk, hogy részmunkaidős foglalkoztatása mellett vállalhat-e túlórát, ha munkájának jellege azt megkívánja?
Részlet a válaszból: […]céljából fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe (erre az időre általában GYES-ben részesül). Ezt a szabályt férfiakra és nőkre egyaránt alkalmazni kell.A rendkívüli munkavégzés a Kttv. 96. §-a értelmében általában a munkaidő-beosztástól eltérő munka­időben végzett munka, amelynek egy naptári évben elrendelhető maximális mértékét a törvény részmunkaidőre létrejött foglalkoztatás esetén külön is meghatározza: ez az éves 200 óra időarányos része. Nincs tehát akadálya annak, hogy részmunkaidőben foglalkoztatott közszolgálati tisztviselő számára rendkívüli munka elrendelésére kerüljön sor,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. január 7.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1525

9. találat: Szabadság megváltásának szabályai GYES-ről visszatérő munkavállaló esetén

Kérdés: Munkavállalónk 2011 óta GYES-en van, ami mostanában fog letelni. Tudomásunk szerint a munkavállaló nem szeretne visszajönni dolgozni. Amennyiben a munkavállaló mondana fel, akkor kifizethető-e az összes felgyűlt szabadsága, tekintettel arra, hogy a munkaviszony megszűnésekor a szabadságot meg kell váltani, vagy ebben az esetben is érvényes, hogy hathavi szabadság megváltható, a többit pedig természetben kell kiadni? Amennyiben közös megegyezéssel történik a munkaviszony megszüntetése, akkor mások a szabadság megváltásának szabályai?
Részlet a válaszból: […]megszűnésétől számított 183 napon belül adja ki, ha az esedékesség éve eltelt [Mt. 134. § (3) bek. b) pont]. A munkavállaló munkaviszonya megszűnésekor, ha a munkáltatónál eltöltött idővel arányos szabadságot nem kapta meg, azt pénzben kell megváltani. A gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadság megszűnését követően, ha a munkavállaló a gyermek ápolása, gondozása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első hat hónapjára járó szabadságot nem kapta meg, azt a felek megállapodása alapján pénzben is meg lehet váltani [régi Mt. 136. § (1) bek.].A fentiek értelmében a gyermek ápolása, gondozása miatti fizetés nélküli szabadság időtartama alatt a munkavállaló részére hathavi időtartam számít jogszerző időnek a szabadság szempontjából. Annyiben pontosításra szorul, hogy nem hathavi szabadság váltható meg, hanem a GYES első hat hónapjára járó szabadság. Megjegyezzük: a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadság első hat hónapjára járó szabadság 2012. december 31. napjáig váltható meg [Mth. 8. § (6) bek.].A munkaviszony megszüntetésekor azon szabadságot, melyet a munkavállaló a munkaviszony időtartama alatt nem kapott meg, pénzben kell megváltani. Ez kiterjed a GYES előtt esetlegesen fennmaradt, ki nem vett szabadságra, a gyermek gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság első hat hónapjára járó szabadságra, továbbá a munkavállaló[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. szeptember 17.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1437

10. találat: Munkáltatói jogok gyakorlása fizetés nélküli szabadság esetén

Kérdés: Az egyszemélyes korlátolt felelősségű társaság tulajdonosa, aki egyben az ügyvezető is, jelenleg terhes. Az ügyvezető igénybe kívánja venni a TGYÁS-t, illetve a GYES-t, a szülést megelőzően pedig még táppénzes állományba is kerül az egészségi állapota miatt. Mivel a társaság a működését fenn kívánja tartani, helyette egy alkalmazott végezné a munkát. E munkavállaló nem lenne társasági szerződés szerint kinevezett ügyvezető, a munkáltatója pedig továbbra is a jelenlegi ügyvezető lenne. Önök szerint e munkavállaló vonatkozásában a munkáltatói jogkör ügyvezető általi gyakorlása munkavégzésnek minősül?
Részlet a válaszból: […]ügyvezető jogosult-e a munkáltatói jogok gyakorlása mellett a kérdésben megjelölt juttatásokra, attól függ, milyen jogviszonyban látja el az ügyvezetői tisztséget. Terhességi-gyermekágyi segély (TGYÁS) annak jár, aki a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, és a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szül, vagy a biztosítás megszűnését követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül szül [Ebtv. 40. § (1) bek.]. Nem jár azonban TGYÁS a biztosítottnak a szülési szabadság azon tartamára, amelyre a teljes keresetét megkapja, vagy ha bármilyen jogviszonyban díjazás - ide nem értve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást és a személyijövedelemadó-mentes tiszteletdíjat - ellenében munkát végez, vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységét személyesen folytatja [Ebtv. 41. § (1) bek.]. Annak a biztosítottnak pedig, aki a keresetét részben kapja meg, csak az elmaradt keresete után jár TGYÁS [Ebtv. 41. § (2) bek.]. A gyermekgondozási segélyre (GYES) is hasonló elveken alapuló szabályozás vonatkozik. Általános szabályok szerint GYES-re a szülő, a nevelőszülő, a gyám a saját háztartásában nevelt gyermek 3. életévének betöltéséig, ikergyermekek esetén a tankötelessé válás évének végéig, tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek 10. életévének betöltéséig jogosult [Cst. 20. § (1) bek.]. A GYES-ben részesülő személy azonban - ide nem értve a nagyszülőt, az örökbe fogadó szülőt a törvényben meghatározottak szerint, továbbá a kiskorú szülő gyermekének gyámját - keresőtevékenységet a gyermek egyéves koráig nem folytathat. A gyermek egyéves kora után viszont heti harminc órát meg nem haladó időtartamban már végezhet keresőtevékenységet, sőt megteheti mindezt időkorlátozás nélkül is, ha a munkavégzés az otthonában történik. Ikergyermekek és tartósan beteg gyermek esetén ettől eltérő szabályt állapít meg a törvény [Cst. 21. § (1) bek.]. Táppénz esetén is megállapítható, hogy nem jár ezen juttatás többek között a keresőképtelenségnek arra a tartamára, amelyre a biztosított a teljes keresetét megkapja, illetve ha a keresetét részben kapja meg, a részben megkapott kereset után [Ebtv. 47. § (2) bek. b) pont]. Amennyiben az ügyvezetői tisztség - a fenti alapos aggályunk ellenére - munkaviszonyban kerül ellátásra, akkor a munkáltatói jogok gyakorlásával[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. április 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1292
| 1 - 10 | 11 - 20 | 21 - 30 | 31 - 40 | 41 - 49 | >>>>>>

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést