Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott délutáni műszakpótlék tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Műszakpótlék - percekre?

Kérdés: Vállalatunk két műszakos munkarendben üzemel (6-14 óra, illetve 14-22-ig tart a két műszak). A hétvége szabad. A munkaközi szünet ledolgozása miatt a műszakokat 6-tól 14 óra 20 percig, illetve 14 óra 20 perctől 22 óra 40 percig szeretnénk módosítani. A délutáni műszakpótlék mértéke 15%, kérdésünk, hogy az első műszak esetén a 14 óra utáni 20 percre jár-e ez? A második műszak esetén pedig a 22 óra utáni 40 percre 15%-os vagy 30%-os bérpótlék jár? Az Mt. változásai miatt 2012. július 1. után a felsorolt pótlékok hogyan fognak alakulni?
Részlet a válaszból: […]az éjszakai időszakra az egyszerű éjszakai pótlék helyett éjszakai műszakpótlékot kell fizetni.) Az Mt. 122. §-a szerint a pihenőidőt úgy kell biztosítani, hogy ha a beosztás szerinti napi munkaidő vagy a rendkívüli munkavégzés időtartama a 6 órát meghaladja, valamint minden további 3 óra munkavégzés után - a munkavégzés megszakításával - ezen a címen legalább 20 perc, legfeljebb 1 óra szabadidő jár a munkavállalóknak. A munkaközi szünet időtartamára - munkavégzés hiányában - természetesen a munkavállalókat munkabér, így pótlék sem illeti meg. A fenti szabályokból az következik, hogy a 14 óra utánra eső 20 perc, illetve a 22 óra utánra eső 40 percre az adott időszaknak megfelelő - délutáni, illetve éjszakai - műszakpótlékot kell fizetni. A munkaközi szünetet továbbá nem lehet a munkaidőnek a délutáni, illetve éjszakai műszak idejére "átlógó" időszakban kiadni, a fentebb idézett 122. § alapján annál korábban kell biztosítani. A munkaközi szünetre hivatkozással sem lehet a munkavállalókat megfosztani a műszakpótléktól. Az új Mt. 139-142. §-ai alapján a munkavállalóknak alapbérük, vagy a felek megállapodása alapján meghatározott egyéb összeg alapulvételével műszakpótlék csak akkor[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. április 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1293

2. találat: Délután dolgozó munkavállaló délutáni műszakpótléka

Kérdés: Délután háromtól este kilencig dolgozom mint takarító. Kérdésem, hogy erre az időszakra jár-e nekem a délutáni műszakpótlék?
Részlet a válaszból: […]kollektív szerződés eltérő rendelkezése hiányában - a tizennégy és huszonkét óra közötti időszakban teljesített munkavégzés minősül délutáni műszaknak [Mt. 117. § (1) bek. f) pont]. A több műszakos munkaidő-beosztásban foglalkoztatott munkavállalónak délutáni, illetve éjszakai műszakpótlék jár. A délutáni műszakban történő munkavégzés esetén a műszakpótlék mértéke - eltérő megállapodás hiányában - a személyi alapbér tizenöt százaléka [Mt. 146. § (2)-(3) bek.]. A kérdésben leírtak alapján a munkarend nem minősül több műszakosnak, mivel annak törvényben meghatározott[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. február 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1248