Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott atipikus munkaviszony tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Több munkáltatóval létesített munkaviszony sorsa munkáltatói jogutódlás esetén

Kérdés: Munkáltatónk több hasonló profilú munkáltatóval egybeolvadva régiós alapon szerveződik újjá. Van olyan munkavállalónk, akit többmunkáltatós atipikus munkaszerződéssel foglalkoztatunk úgy, hogy másik munkáltatója is a jogelődök között van. Kollektív szerződésünk munkavállalói garanciaként előírja, hogy ilyen esetben a jogutódnak tovább kell vinni a munkaviszonyt, azt folyamatosnak kell tekinteni. Az egybeolvadáskor megszűnik ez a munkaszerződés? Ha igen, járható-e ennek elkerülésére az az út, hogy az egybeolvadás előtt visszaalakítjuk hagyományos munkaszerződéssé az atipikus munkaviszonyt a munkavállaló beleegyezésével?
Részlet a válaszból: […]térhet el. Ezért az a kollektív szerződéses kikötés, amelyben a munkáltató kötelezi magát, hogy a munkaviszonyt ilyen esetben folytonosnak tekinti, ellentétes a törvénnyel, ezért érvénytelen.Átalakítani tipikus munkaviszonnyá a többmunkáltatós munkaviszonyt nem lehet, mivel ennek a fajta munkaviszonynak definíciós eleme, hogy a munkáltatói oldalon többen vesznek benne részt. Ha bármelyik munkáltató megállapodást írna alá arról, hogy a munkaviszonyból "kimarad", akkor ezzel a munkáltatók száma egyre csökkenne, és a szerződés a törvény erejénél fogva megszűnne. Az Mt. 213. §-a pedig nem teszi lehetővé, hogy a felek az említett törvényi rendelkezéstől eltérő megállapodást kössenek. Ebben az esetben a többmunkáltatós munkaviszony az egyesülés időpontjában a törvény[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. október 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2101

2. találat: Törvénysértő atipikus munkaviszony-"halmaz"

Kérdés: Kölcsönbeadó cégként szeretnénk alkalmi munkavégzés keretében kölcsönözni munkavállalókat. A törvényi szabályok miatt viszont legfeljebb 5 naptári napra lehet munkaviszonyt létesíteni alkalmi munkára, egy adott munkáltatóval. Arra gondoltunk, hogy két céggel többmunkáltatós munkaszerződést kötnénk a munkavállalókkal, akiket így folyamatosan, 5 napnál hosszabb időre is ki lehetne kölcsönözni. Van ennek akadálya?
Részlet a válaszból: […]munkáltató által létesített munkaviszony akkor, ha a munkavállalót munkaerő-kölcsönzés keretében kívánják alkalmazni [Mt. 222. § (3) bek. b) pont]. E szakasz alapján így a kérdésben felvázolt foglalkoztatási rendszer nem megvalósítható, jogszabályi tilalom okán.Hozzátesszük, hogy az alkalmi munkavállalás jogintézménye kifejezetten azt célozza, hogy a munkavállaló rövid ideig, ténylegesen alkalomszerűen, és ne tartós foglalkoztatás keretében legyen alkalmazható ilyen formában. Az a megállapodás pedig, amely munkaviszonyra vonatkozó szabály megkerülésével jött létre, semmis [Mt. 27. §[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. július 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2005