Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott átengedés működési körben felmerült okból tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Átengedés működési körben felmerült okból

Kérdés: Átalakítást tervezünk a vállalat termelési struktúrájában. Előreláthatólag kénytelenek leszünk bizonyos ideig szüneteltetni a jelenlegi termelést, és valószínűleg 3-4 hétig nem tudjuk folyamatos munkával ellátni az alkalmazottakat. Hallottunk a más munkáltató részére történő "átengedés" intézményéről, azonban az Mt.-ben nem találjuk egyértelműen, hogy miként kellene eljárnunk.
Részlet a válaszból: […]alapján ideiglenesen átengedheti e másik munkáltató részére a munkavállalókat. Minderre - a hagyományos kirendeléssel ellenkezőleg - a munkáltatók közötti tulajdonosi kapcsolat nélkül is sor kerülhet. Az "átengedés" a két munkáltató között ellenszolgáltatás nélkül valósulhat meg, hiszen ha mindez ellenértékért cserébe történne, akkor már munkaerő-kölcsönzésről beszélnénk. Az Mt. 106. §-a szerint nem minősül ugyanakkor ellenszolgáltatásnak, ha a két munkáltató megállapodása alapján a munkavállaló munkabérét, az ezzel járó közterheket és a kirendeléssel felmerülő költségeket az a munkáltató viseli, amelyhez a munkavállalót kirendelték, vagy ha a munkáltatók között díjfizetésre, illetve egyéb elszámolásra - a kirendelésen kívül eső okból - valamely szolgáltatás igénybevétele miatt kerül sor. Az "átengedés" alatt a munkavállalók - munkaszerződés módosítása nélkül - a másik munkáltató részére végeznek munkát, rendszerint annak irányítása alatt. A munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek is az utóbbi munkáltatót illetik és terhelik. Az átmeneti helyzet várható időtartamáról szükséges tájékoztatni a munkavállalókat, illetve figyelemmel kell lenni arra, hogy az "átengedés" ne járjon aránytalan sérelemmel a munkavállalók beosztására, képzettségére, korára, egészségi állapotára vagy egyéb körülményeire tekintettel. A munkavállalót a munkaszerződés[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. február 2.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 242
Kapcsolódó összes tárgyszó: