Keresés eredménye

3 találat a megadott alapszabadság egynegyede tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!
1. találat: Bírósági idézés - mentesít a munkavégzési kötelezettség alól?
Kérdés: Néhány éve polgári perben próbálok érvényt szerezni egy jogos követelésemnek. A per soron következő tárgyalási napja egybeesik az egyik nagyobb projektünk teljesítési határidejével. Jól gondolom, hogy az Mt. alapján a munkáltatóm köteles lenne elengedni a tárgyalásra? Nem szeretnék újabb tárgyalási határnapot kérni.
Részlet a válaszból: […]kötelezettségnek minősül (hiszen általános szabályként a tanú nem csak vallomástételre, igazmondásra és okirat-felmutatásra köteles, hanem a bíróság előtt kötelező is megjelennie), addig a gyakorlat a félként történő idézést - és az idéző végzés alapján a tárgyalási napon történő megjelenés előírását - nem minősíti állampolgári kötelezettségnek. A pereskedés ugyanis bármennyire kényszerű helyzet, alapvetően a perben álló egyik fél érdeke. A munkáltató mérlegelési jogkörébe tartozik tehát, hogy[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. június 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 363
2. találat: Szabadság - igénybevétel azonnali bejelentéssel
Kérdés: Az Mt. alapján az alapszabadság egynegyedével - a munkaviszony első három hónapját leszámítva - 15 napos bejelentési határidő mellett a munkavállaló szabadon rendelkezhet. Meghatározott körülmények fennállása esetén azonban az alapszabadság egynegyedéből - akár azonnali bejelentés mellett - három munkanapot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni. Kérdésünk az lenne, hogy erre a három munkanapos "rendkívüli" szabadságra is irányadó-e, hogy csak a munkaviszony első három hónapját követően igényelheti a munkavállaló?
Részlet a válaszból: […]időpontban, a tizenöt napos bejelentési határ­időre vonatkozó szabály mellőzésével köteles kiadni. A munkavállaló a munkáltató felszólítása esetén a körülmény fennállását a munkába állásakor haladéktalanul igazolni köteles. A fent írtakból következik, hogy a munkavállaló által a tizenöt napos bejelentési kötelezettség mellőzésével, így akár azonnal igénybe vehető három munkanap alapszabadság a munkavállaló által szabadon felhasználható alapszabadság egynegyedét terheli.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. október 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 150
3. találat: Szabadságkiadás - a munkavállalói igény figyelembevétele
Kérdés: Munkáltatónk egyáltalán nem veszi figyelembe igényeinket a szabadságok kiadásánál. Éves szabadságolási terv ugyan készül, de annak összeállításába semmi beleszólásunk nincsen. Nyilatkozni is kell, hogy mikor szeretnénk elmenni szabadságra, de soha nem akkor adja ki a szabadságot a munkáltató, amikorra mi kérjük. Mi védi a munkavállalókat a munkáltató önkényesen meghozott döntéseivel szemben?
Részlet a válaszból: […]de valójában - jogos gazdasági érdekeitől függetlenül - a munkavállalók véleményét teljes mértékben figyelmen kívül hagyva dönt a szabadságok kiadásáról, a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményébe is ütközhet. Az Mt. 4. §-ának (1) bekezdése ugyanis előírja, hogy a törvényben meghatározott jogokat és kötelezettségeket rendeltetésüknek megfelelően kell gyakorolni, illetve teljesíteni. Ez a gyakorlat pedig nyilvánvalóan ellentétes az ismertetett szabály rendeltetésével. Az Mt. 134. §-ának (5) bekezdése szerint a szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt egy hónappal közölni kell. Emellett a munkavállalónak joga van arra, hogy az alapszabadság egynegyedét - az Mt.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. június 30.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 40