Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott szakirányú végzettség tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Garantált bérminimumra jogosultság iskolai végzettség hiányában

Kérdés: Az egyik üzemünkben jellemzően gépkezelőket foglalkoztatunk, ahol elvárás a szakirányú végzettség megléte. A munkaerőhiány okán azonban néha szükséges felvennünk olyan munkavállalókat is, akiknek van ugyan tapasztalatuk hasonló gépek kezelésében, de szakirányú végzettséggel nem rendelkeznek - őket beíratjuk a képzésre. A kérdésem, hogy addig, amíg meg nem szerzik a szakirányú iskolai végzettséget, meg kell adnunk nekik alapbérként a garantált bérminimumot, vagy elegendő a minimálbért?
Részlet a válaszból: […]munkavállaló által betöltött munkakör milyen végzettséghez kötött, és nem a munkavállaló iskolai végzettsége. A végzettségre vonatkozó elvárás alapulhat munkaviszonyra vonatkozó szabályon, de a munkáltató is előírhatja azt. A munkáltatói elvárásnak még csak kifejezettnek sem lennie, azaz nem kell tételesen előírni a munkakörhöz a középfokú végzettséget, mint követelményt; elegendő, ha az adott munkakör tekintetében a munkáltató általánosan ezt a szakképesítési követelményt alkalmazza, erre vonatkozóan gyakorlatot alakít ki (BH2012. 73).A bírói gyakorlat ezt az elvet mégis áttörte annyiban, hogy a garantált bérminimumra való jogosultság fennállásához nem elegendő önmagában a munkáltatói, jogszabályi elvárás a középfokú szakképesítésre (végzettségre) vonatkozóan, hanem az is szükséges, hogy a munkavállaló azzal ténylegesen is rendelkezzen. Ha annak hiányában tölt be kvalifikált munkakört, akkor esetében csak a minimálbért[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. július 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2672
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,