Keresés eredménye

4 találat a megadott napi munkaidő maximuma tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!
1. találat: Beosztható napi munkaidő korlátja részmunkaidő esetén
Kérdés: Egyik munkavállalónkat munkaidőkeretben és napi négy órában szeretnénk foglalkoztatni. Előfordulhatnak olyan napok (pl. helyettesítés esetén), amikor a munkavállalónak napi 8-9 órát is dolgoznia kellene. Ugyanakkor az Mt. 99. §-ának (2) bekezdése alapján a napi munkaideje legfeljebb 12 óra lehet. Sehol nem találtam, hogy részmunkaidőnél ezt arányosítani kell-e. Ha a válasz igen, akkor napi hat óránál nem dolgozhat többet a részmunkaidős?
Részlet a válaszból: […]legmagasabb mértékére vonatkozó szabályok elsősorban munkavédelmi célúak, és az emberi teljesítőképesség határain alapulnak. E szempontból pedig nincs jelentősége, hogy az adott munkavállaló egyébként napi hány órás munkaidőre szerződött. Alapvetően a napi 12 óránál több munkavégzést tekinti úgy a törvény, hogy az már káros lehet a munkavállaló egészségére. Részmunkaidő esetén nem indokolt arányosítani[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. november 7.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2766
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
2. találat: Napi munkaidő emelése 12 órára
Kérdés: A társaságnál a fegyveres biztonsági őrség létszámát növelni szeretnénk. Ennek eredményeként minden műszakban többen lesznek bent, mint azt az intézkedések alapesetben megkövetelik. Ezzel összefüggésben a megszakítás nélküli munkarendben foglalkoztatott fegyveres biztonsági őröket a jövőben készenléti munkakörben kívánjuk foglalkoztatni. Ennek egyik követelménye, hogy a munkavállaló korábban napi 8 órában meghatározott munkaideje napi 12 óra legyen, amihez a munkavállalóval erről külön meg kell állapodni. Milyen formában kell ezt a megállapodást megkötni a munkaszerződés módosításaként? Ha a munkavállaló a törvény által számára biztosított határidővel később felmondja ezt a megállapodást, azt s munkaszerződés felmondásának kell tekinteni részéről? Ha a már állományban lévő munkavállaló nem fogadja el a munkakörére vonatkozó változtatást, mit tehet a munkaadó: két különböző munkarendet alkalmaz egy munkaterületen, vagy felmond a munkavállalónak, aki nem fogadja el a munkakörének készenléti jellegűre való változtatását?
Részlet a válaszból: […]megállapodását a munkáltatóval. A munkavállalóval tehát ez egy újabb megállapodás; az első a hosszabb teljes munkaidőre szól, és a munkaszerződés módosítását jelenti, míg a második a hosszabb beosztás szerinti munkaidőre szól, és nem képezi a munkaszerződés részét. Ez utóbbit mondhatja fel a munkavállaló a naptári hónap utolsó napjára, munkaidőkeret elrendelése esetén a munkaidőkeret utolsó napjára, tizenöt napos határidővel [Mt. 99. § (2)-(3) bek.]. Ennek a felmondása nem jelenti a munkaviszony felmondását. A munkáltató pedig kizárólag abból az indokból nem mondhatja fel a munkaviszonyt, mert a munkavállaló felmondta a hosszabb beosztás szerinti munkaidőre[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. szeptember 1.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2370
3. találat: Beosztás szerinti munkaidő alkalmi munkában
Kérdés: Alkalmi munkában egymást követő két napon 17-17, azaz összesen 34 órában foglalkoztatható-e munkavállaló a vendéglátásban?
Részlet a válaszból: […](teljes napi munkaidő esetén) naptári évenként kétszázötven óra rendkívüli munkaidő rendelhető el, amely mértéket arányosan kell alkalmazni, ha a munkaviszony év közben kezdődött, határozott időre vagy részmunkaidőre jött létre (Mt. 109. §).A fentiekből kitűnően a 2 napra létesített alkalmi munkára irányuló munkaviszony esetén legfeljebb 2x12 óra rendes, valamint 1,36 órányi rendkívüli munkaidő rendelhető el, azaz a munkavállaló összesen legfeljebb 25,36 órát dolgozhat.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. november 3.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2107
4. találat: Mi számít munkaidőnek, túlléphető-e a napi 12 órás felső határ?
Kérdés: Cégünk megszakítás nélküli munkarendben üzemel, a munkavállalók 12 órás műszakokban dolgoznak. A 12 órára esik a munkaközi szünet egyórás időtartama is. Minden műszak előtt és után a különböző átadási-átvételi feladatok még kb. fél-fél órát vesznek igénybe. Az erre fordított idő ugyanúgy munkaidőnek minősül? Ha igen, a munkavállalók munkaidő-beosztás szerinti napi munkaideje 13 óra lenne, amely az Mt. 119. § (3) bekezdésében meghatározott 12 órás felső limitbe ütközne. Ebben az esetben hogyan tudnánk megoldani a munkavállalók jogszerű foglalkoztatását?
Részlet a válaszból: […]legrövidebb pihenőidő, a munkaközi szünet időtartama (122. §) - a készenléti jellegű munkakör kivételével - nem számít be. Ettől a rendelkezéstől a munkáltató egyoldalú intézkedéssel, vagy a felek megállapodással eltérhetnek, és a munkaidőn belül tehetik lehetővé a munkaközi szünet kiadását. Mindebből következően, ha az érintett munkavállalók munkaköre készenléti jellegű, a kérdésben feltett probléma fel sem merül, hiszen az Mt. 119. §-ának (3) bekezdése alapján lehetőség van arra, hogy a készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállaló beosztás szerinti napi munkaideje 24 óra is lehessen. A munkaközi szünet vonatkozásában, ha a munkáltatónál nem térnek[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. május 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1