Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott nagyobb földrajzi egység tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Nagyobb földrajzi egység mint munkavégzési hely

Kérdés: Kereskedelmi cégünk a munkavállalók munkaszerződésében a régi Mt. alapján változó munkavégzési helyet jelölt meg az alábbiak szerint: "a munkavállalót az üzlethálózatán belül változó munkahelyre alkalmazza a munkáltató". Az új Mt. hatálybalépését követően is előfordul azonban, hogy a hálózaton belül mozgatni kell a munkavállalókat. A fenti szöveg maradhat-e az új Mt. szerint? A törvény tudomásunk szerint nem ismeri a változó munkahely fogalmát, de utánajártunk, hogy a kommentárja szerint lehetséges megjelölni nagyobb földrajzi egységet a munkavégzés helyeként. Ennek megfelel-e a fenti szövegezés? Amennyiben megfelel, az első munkavégzés helyét pontosan, címmel is meg kell jelölni?
Részlet a válaszból: […]viták és félreértések elkerülése céljából érdemes módosítani (pontosítani) a munkaszerződést, ebben leírva: a munkavállaló az üzlethálózatán belül valamennyi üzletbe beosztható a munkaszerződése szerinti munkakörében munkavégzésre. Amennyiben nem módosítják a munkaszerződést, és a megjelölt kikötés marad a munkaszerződésben, akkor - ha például hosszabb ideje ugyanabban az üzletben dolgozik egy kollégájuk - akár kérdéses is lehet, hogy szokás szerint hol is végzi munkáját. Változó munkahelyen vagy - az Mth. idézett hatályba léptető szabálya alapján - szokás szerint egy helyütt, ha például évek óta a munkaszerződésben foglalt kikötés ellenére ugyanaz a bolt a munkahelye.Helytállóak azon információik, hogy nagyobb földrajzi egység, adott esetben egy város, egy régió, de akár Magyarország területe is megjelölhető a munkaszerződésben a munkavégzés helyeként. Ugyanakkor egy üzlethálózat esetében a munkavégzés helye nem egy földrajzi egység, hanem ennél pontosabban meghatározható konkrét helyek, üzletek. Megfelelő megoldás lehet, ha a munkaszerződésben munkavégzési helyként megjelölik a munkáltató összes szóba jöhető telephelyét. Ekkor nem lesz akadálya[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. október 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1468