Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott közvetlen felsőbb szakszervezeti szerv tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Szakszervezet szervezeti egységének jogi személyisége

Kérdés: A nálunk működő egyik szakszervezet benyújtotta az alapszabályát, amelyben az szerepel, hogy a szakszervezet munkáltatóknál működő, képviseletet ellátó szervezeti egységei jogi személyek. Ezt hogyan kell érteni? A szervezeti egység ilyenkor önálló szakszervezet? Kit kell érteni ebben az esetben az Mt. szerinti "közvetlen felsőbb szakszervezeti szerven"?
Részlet a válaszból: […]szakszervezet mint egyesület ugyanakkor társadalmi szervezet is, és mint ilyennek - ha az alapszabálya így rendelkezik - a szervezeti egysége jogi személy. A társadalmi szervezetnek az a szervezeti egysége nyilvánítható jogi személlyé, amelynek önálló ügyintéző és képviseleti szerve van, valamint a működéséhez szükséges vagyonnal (önálló költségvetéssel) rendelkezik [Etv. 2. § (4) bek.]. Ugyanakkor egy szakszervezet jogi személyiséggel bíró szervezeti egysége nem hoz létre egy másik szakszervezetet, mivel utóbbi csupán az eredeti szakszervezet része, egysége. Ilyen módon az Mt. szerinti jogosultságokat továbbra is a szakszervezet alapszabályának megfelelően kell vizsgálni, így e dokumentumból kell meghatározni, hogy[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. január 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 883