Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott kinevezési jogkör gyakorlója tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Prémiumfeladat - ki tűzi ki?

Kérdés: A Kjt. 77/A. § szerint a kinevezett vezető számára a kinevezési jogkör gyakorlója tűzhet ki prémiumfeladatot. Ennek a szabálynak az alkalmazása eléggé nehézkes abban az esetben, ha önkormányzati intézmény vezetőjéről van szó, hiszen ekkor a prémiumfeladatot is a képviselő-testületnek kell kitűznie. Átruházhatja-e a képviselő-testület ezt a jogkört, például a jegyzőre?
Részlet a válaszból: […]irányadók. Az Ötv. 10. § (1) bekezdés b) pontja szerint a képviselő-testület hatásköréből nem ruházható át - többek között - a törvény által hatáskörébe utalt kinevezés. A 9. § (4) bekezdése ilyen kinevezést szabályoz, amikor előírja, hogy a képviselő-testület a feladatkörébe tartozó közszolgáltatások céljából önkormányzati intézményt, vállalatot, más szervezetet (a továbbiakban együtt: intézmény) alapíthat, kinevezi a vezetőiket. Vagyis az önkormányzati intézmény vezetőjének kinevezéséhez való jog nem átruházható hatáskörben a képviselő-testületet illeti. Ahol ez alól kivétel érvényesül, azt az Ötv. maga kifejezetten szabályozza, így például a 9. § (2) bekezdése lehetővé teszi a kinevezési jognak a társulásra való átruházását, vagy a 62. § (8) bekezdése - kizárólag a fővárosi közgyűlésnek - teszi lehetővé, hogy rendeletével átruházza bizottságára, illetve a főpolgármesterre intézményei vezetőinek kinevezését. Mindez a kinevezési jogra vonatkozik. Az Ötv. 103. § (1) bekezdés a) és b)[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. március 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 621