Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott jogviszonyok elhatárolása tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Munkaviszony és megbízási jogviszony elhatárolása

Kérdés: Köthető-e megbízási szerződés kozmetikus tevékenység végzésére? Eddig heti tíz órában alkalmaztam kozmetikust a vállalkozásomban, de a továbbiakban nem tud rendszeres munkát végezni, ezért gondoltam megbízási szerződésre. A könyvelőm szerint azonban ezt a szerződést csak szellemi tevékenységre lehet kötni.
Részlet a válaszból: […]irányelv ad iránymutatást. Az irányelv szerint megkülönböztethetünk elsődleges és másodlagos minősítő jegyeket. Elsődlegesen azt kell megvizsgálni, fennáll-e a felek közötti alá-fölé rendeltségi viszony, van-e rendelkezésre állási kötelezettség, a feladatok munkakörként kerülnek-e meghatározásra, van-e személyes munkavégzési kötelezettség, továbbá munkabér jellegű-e a díjazás.Másodlagosan segíti az elhatárolást, hogy megvizsgáljuk a munkaidőt, a munkavégzési helyet, a munkaeszközök biztosítását, valamint az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosítását. Munkaviszony esetén a munkáltató és a munkavállaló között alá-fölé rendeltségi helyzet áll fenn, a munkáltatót foglalkoztatási, a munkavállalót rendelkezésre állási kötelezettség terheli, a munkakör határozza meg az ellátandó tevékenység keretét, a munkavállaló személyesen köteles munkát végezni, a munkáltató pedig rendszeres munkabérfizetésre köteles. A munkarendet és a munkaidőt általában a munkáltató határozza meg, a munkavégzéshez a munkáltató biztosítja az eszközt és az anyagot. A munkáltató köteles az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosítására.Ettől eltérően, megbízás esetén nincs a felek között alá-fölé rendeltség, sem általános foglalkoztatási és rendelkezésre állási kötelezettség. A megbízott konkrét ügy vagy feladat ellátására vállal kötelezettséget. A szerződés szerinti pontosan - és nem a munkakör szerinti, keretjelleggel - meghatározott tevékenységet a megbízott személyesen köteles végezni, de a megbízó hozzájárulásával más személyt is igénybe vehet. A megbízási díj tipikusan egyszer fizetendő, tartós megbízásnál lehet rendszeres[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. június 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2635