Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott joghatóság tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Külföldi baleset - a kivizsgálására illetékes hatóság

Kérdés: Magyar székhelyű munkáltató magyar jog alapján foglalkoztatott munkavállalót kiküldött Németországba tartós kiküldetésbe dolgozni. Ott baleset érte, amit a német Kriminalpolizei kötelezően kivizsgált. A hazai hatóságnál is bejelentésre került a baleset. A német hatóság illetékes volt a balesetet kivizsgálni? Miért nem fogadják el Magyarországon a vizsgálat megállapításait? Egyáltalán illetékes-e a kivizsgálásra a magyar munkavédelmi hatóság?
Részlet a válaszból: […]hiányában - ahonnan a munkavállaló a szerződés teljesítéseként rendszerint a munkáját végzi. A rendszerinti munkavégzés helye szerinti országon nem változtat, ha a munkavállalót ideiglenesen egy másik országban foglalkoztatják [593/2008/EK rendelet 8. cikk (1)-(2) bek.].A kérdésben írt esetben, mivel a munkavállaló a magyar jog alapján kiküldetésben volt foglalkoztatva Németországban, ún. posting valósult meg. A korábban írtak szerint erre a foglalkoztatásra az Mvt. hatálya kiterjed, azonban a német munkavédelmi szabályokat is alkalmazni kell, amennyiben azok kedvezőbbek a munkavállaló számára [96/71/EK irányelv 1. cikk (3) bek., 3. cikk (1) bek. e) pont, (2) bek.]. Ezen szabályok betartásának ellenőrzése a német, azaz a fogadó állam hatóságainak feladatkörébe tartozik, ez azonban nem zárja ki, hogy a munkáltató letelepedési helye szerinti, azaz a magyar hatóság is ellenőrzést folytasson le [2014/67/irányelv[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. november 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3732
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,