Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott írásbeli nyilatkozat közlésének hatályosulása tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Munkát végző "keresőképtelen" munkavállaló és a rendes felmondás

Kérdés: Cégünknél az ügyvezető és a személyzeti osztály vezetője a munkaidő befejezése előtt fél órával kísérelte meg átadni a munkavállaló részére a rendes felmondást. A munkavállaló a felmondólevél elolvasása után megtagadta az átvételt, majd - annak ellenére, hogy az aznapi jelenléti íven a munka megkezdését aláírásával is igazolta - közölte: betegállományban van. Az átvétel megtagadásáról jegyzőkönyv készült, a munkavállaló ennek aláírását azonban megtagadta. Néhány nappal ezt követően postai úton eljuttatott a munkáltatóhoz egy olyan beteglapot, amelyen a keresőképtelenség kezdő időpontja megegyezik a felmondás átadása megkísérlésének időpontjával. Kérdésünk, vajon jogszerű-e a felmondás?
Részlet a válaszból: […]idézett bekezdése értelmében a jegyzőkönyv felvétele igazolja a közlés megtörténtét, abban az esetben is, ha az érdekelt megtagadja vagy szándékosan megakadályozza az átvételt. Az egységes ítélkezési gyakorlat szerint, amennyiben a munkavállaló a keresőképtelenségére vonatkozó orvosi megállapítást felülbírálva a rendes felmondás időpontjáig ténylegesen munkát végez, s egészen eddig az időpontig a betegállományba vételről a munkáltatóját nem tájékoztatja, nem hivatkozhat a felmondási tilalom [Mt. 90. § (1) bek. a) pont] fennállására (EBH 2002. 785). A leírt tényállásból megállapíthatjuk, hogy a munkavállaló a rendes felmondás közlésének időpontjában munkavégzés céljából a betegállományba vételét követően is a munkahelyén tartózkodott, ott ténylegesen munkát végzett, tehát a keresőképtelenségére vonatkozó orvosi megállapítást felülbírálva munkája elvégzésére alkalmasnak tartotta[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. március 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 271

2. találat: Felmondás - az átvétel megtagadása és a tilalom megítélése

Kérdés: A munkáltató ügyvezetője és a személyzeti osztály vezetője a munkaidő befejezése előtt fél órával kísérelte meg átadni a munkavállaló részére a rendes felmondást. A munkavállaló a dokumentum elolvasása után megtagadta az átvételt, majd - annak ellenére, hogy az aznapi jelenléti íven a munka megkezdését aláírásával is igazolta - közölte: betegállományban van. Az átvétel megtagadásáról jegyzőkönyv készült, a munkavállaló ennek aláírását azonban megtagadta. Néhány nappal ezt követően postai úton eljuttatott a munkáltatóhoz egy olyan beteglapot, amelyen a keresőképtelenség kezdő időpontja megegyezik a felmondás átadása megkísérlésének időpontjával. Kérdésem: jogszerű-e a felmondás?
Részlet a válaszból: […]előbbiekben idézett bekezdése értelmében ez igazolja a közlés megtörténtét. Még abban az esetben is, ha az érdekelt megtagadja, vagy szándékosan megakadályozza az átvételt. Az egységes ítélkezési gyakorlat szerint, amennyiben a munkavállaló a keresőképtelenségére vonatkozó orvosi megállapítást felülbírálva a rendes felmondás időpontjáig ténylegesen munkát végez, s egészen eddig az időpontig a betegállományba vételről a munkáltatóját nem tájékoztatja, nem hivatkozhat a felmondási tilalom [Mt. 90. § (1) bekezdés a) pont] fennállására (EBH 2002. 785). A kérdésből megállapíthatjuk: a munkavállaló a rendes felmondás közlésének időpontjában munkavégzés céljából a betegállományba vételét követően is a munkahelyén tartózkodott, ott ténylegesen munkát végzett, tehát a keresőképtelenségére vonatkozó orvosi megállapítást felülbírálva munkája elvégzésére alkalmasnak tartotta[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. január 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 216