Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott illetékesség tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Üzemi tanácsok hatásköri összeütközése

Kérdés: Mi van olyankor, ha több üzemi tanács létezik, és az egyik hozza csak meg a határozatot a másik tudta nélkül? Nem hajlandó leülni a másik üzemi tanács, hogy a jelöltek nevéről határozzanak, mert váltig állítja, hogy ez így jogszerű.
Részlet a válaszból: […]azok pedig - vagy azok hiányában az üzemi tanácsok - az elismert vagy a tényleges vállalatcsoportnál vállalatcsoport-szintű üzemi tanácsot hozhatnak létre [Mt. 250. § (1) bek., 251. § (1) bek.]. Az üzemi tanácsok rendszere tehát horizontálisan és vertikálisan is tagolt, azonban az egyes szereplők hatásköréről és illetékességéről a törvény semmit nem mond.A törvény logikája leginkább arra enged következtetni, hogy a helyi üzemi tanács kizárólag annál a telephelynél jogosult eljárni és döntéseket hozni, amelyik telephelynél megválasztották ("illetékesség"). Csak a telephelyre (az ott dolgozó munkavállalókra) vonatkozó azon kérdésekben járhat el ("hatáskör"), amelyeket a helyi vezető saját, az üzemi tanács megválasztásának alapjául szolgáló munkáltatói jogkörében hoz meg. Minden más kérdés kívül esik a helyi üzemi tanácsok hatáskörén, és eggyel magasabb szintre, a központi üzemi tanácsra tartozik - már ha ilyet sikerült létrehozni. Ezzel elvileg kizárható az összeütközés az üzemi tanácsok hatásköre és illetékessége között.Az üzemi tanács választásával kapcsolatban előfordulhat[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. szeptember 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3037
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,