Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott aránytalan sérelem tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Átirányítás és aránytalan sérelem

Kérdés: Munkaadóm, élve jogával, más beosztásba helyez 44 napra. Az eddigi egy műszakos rugalmas beosztásom két műszakos kötött időre változik. Ez azzal jár, hogy 11-19 óra közötti délutános műszakom idején reggel fél 9-kor el kell jönnöm otthonról, és csak este 21.15-re érek haza. Kimeríti-e az adott helyzet az aránytalan sérelem fogalmát? A törvény szerint ugyanis az átirányítás nem járhat aránytalan sérelemmel a munkavállalóra.
Részlet a válaszból: […]bek.].Ha a munkáltató egyoldalúan arra kötelezi a munkavállalót, hogy átmenetileg ne a munkaszerződése szerinti munkakörben dolgozzon, az a legtöbb esetben sérelmet jelent a munkavállalóra (pl. mert nem a megszokott munkakörnyezetében fog dolgozni). A törvény azt tiltja, hogy ez a sérelem aránytalan legyen. Csak a konkrét tényállás összes körülményének mérlegelésével dönthető el, hogy az adott esetben ez megállapítható-e. Meg kell vizsgálni például, hogy a megváltozott műszakbeosztás miért jelent ennyire kedvezőtlen változást az utazási időben, van-e tömegközlekedésen kívül más választási lehetősége a munkavállalónak a munkába járáshoz, hogyan alakult az utazási idő az eredeti beosztás szerint stb.Megjegyezzük, hogy az aránytalan sérelem okozásának tilalma az új Mt.-ben is megjelenik, mégpedig alapelvi jelleggel. Rögzíti ugyanis az új törvény, hogy a munkáltató a munkavállaló érdekeit a méltányos mérlegelés alapján köteles figyelembe venni, a teljesítés módjának egyoldalú meghatározása[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. október 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1477